Званична Москва отписала је више од 20 милијарди долара дуга које су афричке државе акумулирале током совјетске ере, и најавила дуплирање трговинске размене. У исто време, Москва планира да ове године у Африку испоручи оружје у вредности од четири милијарде долара!

„Отпис дуга није само чин великодушности, већ и манифестација прагматизма јер многе афричке државе нису у стању да плате камате на те кредите“, рекао је руски председник Владимир Путин за руску агенцију Тасс уочи Руско-афричког форума у Сочију.

Русија је одлучна да повећа своје присуство у Африци на државном нивоу, изјавио је руски председник Владимир Путин на форуму „Русија-Африка“ у Сочију. Ова потез Русије може се тумачити и у светлу западних санкција, односно као још један Путинов маневар да ублажи последице санкција Русији.

Обраћајући се касније учесницима форума, Путин је позвао да се трговина између Русије и афричких земаља удвостручи у наредних четири до пет година.

„Многе руске компаније дуго и успешно сарађују са партнерима из најразличитијих сектора афричке економије и одлучне су да повећају своје присуство у Африци. Ми ћемо, наравно, подржати такве планове и на државном нивоу“, нагласио је Путин.

Русија такође планира да помогне у раду на приближавању трговинских режима и прошири своју мрежу трговинских представништава у Африци, додао је Путин.

Он је најавио да ће Русија на сваки начин помагати у приближавању трговинских режима који раде у оквиру афричке зоне слободне трговине и заједничког тржишта Евроазијске економске уније… Коментаришући сарадњу у области медицине, Путин је рекао да је руска вакцина против еболе, која се испоручује земљама Африке, најбоља на свету.

„Успешно је успостављена сарадња у борби против опасних заразних болести… Наша земља је једна од првих која је реаговала на епидемију еболе, издвојивши више од 60 милиона долара за борбу против ње и треба рећи да је вакцина била врло ефикасна и, према мом мишљењу, најбоља на свету“, истакао је Путин.

Самит и економски форум „Русија-Африка“ одржава се данас и сутра у Сочију, а позвани су лидери све 54 афричке земље, а њих 43 потврдило је присуство. Копредседавајући самита су Русија и Египат.

Генерални директор „Рособоронекспорта“ Александар Михејев на маргинама форума „Русија-Африка“ изнео је детаље о продаји руског оружја афричким земљама.

„Ради се о техници за ваздухопловство и противваздушну одбрану, оклопним возилима, малокалибарским наоружањем и противтенковским ракетним системима“, прецизирао је Михејев.

Москва тренутно испуњава уговоре о снабдевању оружјем 20 афричких држава, укључујући Уганду, Руанду, Мозамбик и Анголу, додао је саговорник агенције.

Притом, укупна вредност нарученог наоружања за ову и наредне године износи 14 милијарди долара, рекао је директор Савезне службе за војно-техничку сарадњу Русије Дмитриј Шугајев.

На форуму у Сочију је објављено и да су Русија и Нигер потписали уговор о испоруци 12 урадарних хеликоптера Ми-35. Осим тога, Еритреја је показала интересовање за руске ракетне чамце и хеликоптере.

Самит и економски форум „Русија-Африка“ одржава се у Сочију 23. и 24. октобра. На самит су позвани лидери све 54 афричке земље, а чак 43 од њих потврдило је своје присуство. Копредседавајући самита су Русија и Египат. Новинска агенција „Русија данас“ је информациони партнер форума.

Оставите Коментар