Русија блокирала увоз производа компанија „Карнекс“, „Златиборац“, „Биг Бул Фудс“ и „Матијевић“, јер је инспекција открила да је немогуће утврдити његово порекло. Сумњају да им је подваљено месо из ЕУ!

Четири српска произвођача и извозника меса „Карнекс“, „Златиборац“, „Биг Бул Фудс“ и „Матијевић“ добили су забрану извоза својих производа у Русију на 60 дана, због озбиљних неправилности у процедури које су утврђене приликом инспекцијског надзора.

Руски инспектори током контроле открили су да је немогуће утврдити порекло меса ове четири компаније. Према нашим сазнањима, они основано сумњају да се поједине фирме баве реекспортом, односно да увозе месо из Европске уније, препакују га, и извозе га у Русију по повлашћеним условима као да је српско.

Спорно порекло

Како Информер незванично сазнаје, Руси су приликом инспекције утврдили низ процедуралних неправилности приликом надзора меса четири српске компаније.

– Основна замерка је да приликом инспекцијске контроле није било могуће утврдити порекло меса компанија „Карнекс“, „Златиборац“, „Биг Бул Фудс“ и „Матијевић“. Било је непознато одакле оно потиче, јер није постојала потребна документација која би то показала. Руски инспектори су, приликом надзора, основано посумњали да су неки од произвођача покушали да им подвале месо из Европске уније, које су само препаковали и покушали да га представе као свој, српски производ. Тиме је нарушен споразум о трговини који имамо са Русијим. Због свега тога су моментано стопирали увоз меса ових компанија на 60 дана, док се не утврде све околности – каже наш саговорник упознат са овим случајем.

У министарству пољопривреде потврдили су да су Руси привремено зауставили увоз производа четири српске компаније.

– Извоз је привремено забрањен за четири фирме на рок од 60 дана до отклањања неправилности. Пошто неправилности буду отклоњење „по процедури“, те фирме ће се поново наћи на листи извозника меса и месних прерађевина у Русију. Забрана увоза важи од 4. јуна – рекли су у Министарству пољоприведе.

Председник удружења „Заштита потрошача“ Ненад Бумбић боји се да би овај инцидент могао лоше да утиче на споразум са Русијом.

– Ово је екстремно лоше по нас! То што су производи наших највећих месних проивођача забрањени шаље ужасно лошу слику о нама у Русију и свет. Такође, споразум који имамо са Русијом може бити пољуљан. Пошто нису могли да докажу порекло свог меса, Руси могу претпоставити да оно потиче из ЕУ и да планирамо да им га извеземо и продамо по повлашћеним условима као да је из Србије. Поставља се питање и шта ове компаније домаћим купцима уваљују, ако овакво месо шаљу у иностранство – сматра Бумбић.

Да се уозбиљимо

Агроекономски аналитичар Милан Простран истиче да је крајње време да се уозбиљимо и кренемо да без изузетка поштујемо руске услове и законе.

– Према значајном партнеру какав нам је Русија морамо се крајње одговорно понашати и поштовати све њене законе и захтеве. Већ смо имали проблеме са воћем које су нам такође вратили. Са Русима нема шале, тако да морамо почети озбиљно да схватамо Споразум и поштујемо све њихове услове. Сваки „несташлук“ може да нам се обије о главу – каже Простран.

Извозници: Решићемо то у кратком року

У заједничком саопштењу, компаније „Карнекс“, „Златиборац“, „Биг Бул“ и „Матијевић“ истакли су да је проблем у неусаглашености са процедурама руских нормативно-техничких услова и да ће то врло брзо решити. Њихово саопштење преносимо у целости.

– Одлука руске Федералне службе за ветеринарски и санитарни надзор да привремено обустави увоз производа наших компанија почевши од 4. јуна, односи се на неусаглашености са процедурама руских нормативно-техничких услова, које могу да се разреше у кратком року. Напомињемо и да ће све испоруке меса и производа, које буду кренуле ка руском тржишту до 4. јуна, моћи да се спроведу према уобичајеној процедури. Компаније које су привремено постављене на листу суспендованих извозника већ у овом тренутку раде на испуњавању свих захтева који су пред њих постављени, сарађујући међусобно, али и са свим релевантним институцијама Републике Србије. Верујемо да ћемо врло брзо испунити све захтеве усклађености са индустријским стандардима и релевантним прописима руске Федералне ветеринарске службе.

Оваква  ситуација  није  изузетак  у  индустрији месних прерађевина, али ни у другим гранама индустрије у  Републици  Србији, јер у процесу и контроли увоза долази до уобичајене процедуре надзора, за којом следи и захтев за додатним усклађивањем са технолошко-техничким прописима земље увознице, а по њиховом усклађивању, у складу са  процедуром, очекује се и да се компаније поново нађу на листи извозника у Руску Федерацију. Желимо да истакнемо да до сада нисмо имали сличних проблема и да смо годинама активни извозници на тржиште Руске Федерације, те да је на нама у овом тренутку да дамо све од себе да испунимо све захтеве, како би суспензија била обустављена – стоји у саопштењу ове четири компаније.


Е.И.

Оставите Коментар