Јединице Росгвардије ће до краја године бити јаче за гарнитуру нових снајперских пушака великог домета и екстремне прецизности „Точност“.

У плану је и развој специјалног типа извиђачко-инжињеријске машине „Сурдинка“ која нема адекватног аналога у свету. Њена опитно-развојна фаза је ограничена за крај 2019.године, после чега креће њена серијска производња и испорука

Сви елементи који су везани са снајперску пушку „Точност“ (сама пушка, муниција, систем за нишањење) су усвојени у наоружање ФСО Русије и Росгвардије. Данас су закључени уговори и кренуло се са фазом реализације. Прве серијске испоруке ових пушака специјалним јединицама Росгвардије су већ почеле.

Како је својевремено пренео сајт Популар меканикс у сукоби са руским снајперистима опремљеним овом пушком треба извести тактичко повлачење и одвајање од непријатеља (читај бекство). Било какав покушај размене ватре са непријатељем који је опремљен оваквим средствима, готово сигурно ће довести до фаталних последица по наше војнике, закључак је аналитичара.

Пушка је развијена на бази система ОРСИС Т-5000. У односу на базичну верзију те пушке, руски конструктори су направили 210 техничких побољшања на самом оружју, од којих су нека потпуно иновативна, тако да се са великом могућности може рећи да овај систем нема конкуренцију у свету. Оружје ће моћи да дејствује са 2 типа муниције, са класичним и панцирним зрном, и то у 2 калибра .308 Wинцхестер и .338 Лапуа Магнум. Ефективни домет ове пушке се процењује на чак 2км+.

Такође Федерална служба војске националне гарде је наручила израду инжињеријске машина-возила за специјалне групе извиђача и деминера под именом „Сурдинка“. Рок за завршетак опитно-конструкторске фазе је ограничен за крај 2019.године. Оријентациона количина ових возила за потребе Росгвардије је процењена на око 60 комада.

Возило ће имати облик и димензије оклопљеног аутомобила, са посебно ојачаним подом који ће моћи да издржи наилазак на противтенковску мину. На њега ће бити интегрисани уређаји за протиелектронску борбу који ће да блокирају даљинско активирање минско-експлозивних средстава. Посада ће се састојати од два војника + специјална група извиђача и деминера (она ће се углавном састојати од четири инжињерца и једног кинолога са специјално обученим псом).

Према речима начелника Центра за техничко обезбеђење јединица Росгвардије потпуковника Александра Коршкова, тренутно се интензивно ради на развоју потпуно ново борбеног возила специјално конципираног за потребе Росгвардије. Основна база за ово возило ће бити шасија аутомобила „Камаз“. Оно ће бити универзално и моћи ће да обавља функције разминирања терена али и уклањања препрека што је карактеристично за специјалне инжињеријске машине-гусеничаре.

Извор: kurir.rs / rbth.com

Leave a Reply