Руски војни стручњак изнео је забринутост око израде нове верзије нуклеарне гравитационе бомбе Б61-12 у САД, објавила је руска војна новинска агенција Интерфакс-АВН

Printskrin

Руски академик Алексеј Арбатов, војни стручњак, рекао је да нуклеарна гравитациона бомба Б61-12, са којом САД спроводе низ тестова, не представља директну претњу Русији, али компликује стратешке односе.

Руски стручњак, који руководи Центром за међународну безбедност Института за светску економију и међународне односе, рекао је да се нуклеарна гравитациона бомба Б61-12 уклапа у амерички концепт, омогућавајући ограничено нуклеарно ратовање које „наводно неће подразумевати општу ескалацију и општу смрт“, а ово заузврат може смањити праг употребе нуклеарног оружја.

Према његовим речима, бомба тестирана у САД није само још једна модификација Б61.

– Ово је одређени квалитативни скок, ако су САД раније имале бомбе слободног пада, ова бомба је вођена, има много више прецизности – рекао је стручњак.

Бивши шеф Стратешких ракетних снага, и тренутни саветник команданта ракетних снага, Виктор Јесин, рекао је у понедељак за лист Московски Комсомолетс да верзију бомбе Б61-12 сада америчка војска тестира са стратешког бомбардера, а раније се ово тестирање обављало са тактичким авионом.

– То значи да ће ова бомба бити универзална, и може се користити не само са тактичким авионима, већ и стратешким. Ово је прва високопрецизна нуклеарна бомба – истакао је В. Јесин.

Према његовим речима, Русија нема слично оружје. „Ми се фокусирамо само на један тип високопрецизног оружја – високопрецизне крстареће ракете“, рекао је стручњак.

Раније је америчко ваздухопловство тестирало нуклеарну бомбу Б61-12 тако што су је избацивали из стелт бомбардера Б-2 Спирит изнад Неваде.

– Ови квалификациони тестови летења показују да дизајн Б61-12 задовољава системске захтеве и илуструју континуирани напредак програма за продужење животног века Б61-12 како би се задовољили захтеви националне безбедности – рекао је бригадни генерал Мајкл Лутин, главни помоћних заменика администратора за војну примену ННСА.

Очекује се да ће нуклеарна гравитациона бомба Б61 Мод 12 бити компатибилна са Ф-35, и да ће ући у службу до 2020. године, замењујући постојеће варијанте Б61 у америчком арсеналу. Оружје ће носити и Б-2 Спирит и његов наследник, Б-21 Раидер, који је тренутно у развоју.

Тестирање је изведено у Бази 99 америчке авијације, коришћен је Ф 35 и до сада је било 26 тестирања бомбе, од којих је последње било 2. јуна.

Извор: pravda.rs