После толико ишчекивања и спекулација, савремени руски ракетни системи стигли су у Србију.

Како је саопштено, реч је о вежби „Словенски штит“, чија је прва фаза изведена у септембру у Русији, на системима С-400 и „панцир С“.

У овом тренутку тешко да би се то могло односити на С-400, због комплексности, намене а и цене, али за „панцир С“ то би могло бити реално.

Уосталом, међу силним нагађањима, набавка тог артиљеријско-ракетног система је деловала логично а и најављена је од неких коментатора добро упућених у ова збивања.

Дивизион С-400 и батерија „панцир С“ пребачени су у Србију где ће први пут учествовати на војним вежбама у иностранству, саопштила је прес-служба Министарства одбране Русије.

  • Руске јединице за противваздушну одбрану са противавионским ракетним системима С-400 и противракетним системима „панцир С“ пребачене су војним транспортним авионом на територију Србије – наводи се у саопштењу Министарства.

У саопштењу се прецизира да ће системи учествовати у другој фази заједничких војних вежби „Словенски штит 2019“. Министарство додаје да је ово први пут да дивизион С-400 и систем „панцир С“ учествују у војним вежбама на територији стране државе.

Заједничка тактичка вежба са бојним гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације „Словенски штит 2019“ одржава се на територији Републике Србије.

Како је саопштило Министарство одбране Србије вежба ће бити реализована у рејону аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници и на полигону „Пасуљанске ливаде“, уз ангажовање и осталих јединица из састава Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.

Циљ вежбе је образовање и употреба заједничке групације ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације у противваздухопловној одбрани територије, као и употреба снага војске у одбрани од извиђања и дејства непријатеља из ваздушног простора и обучавање и увежбавање команди и јединица за припрему и извођење операције ПВО.

Руководилац вежбе је командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства РВ и ПВО, бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Осим ракетних система ПВО који су у саставу Војске Србије, на вежби ће бити коришћени и ракетни системи ПВО из састава Ваздушно-космичких снага Руске Федерације.

Оставите Коментар