Канцеларија за правну помоћ оптуженим и осумњиченим терористима ОВК у Приштини под истрагом је Специјалног тужилаштва за злочине ОВК због адвоката Џефрија Најса, некадашњег главног тужиоца Хашког трибунала.

Како пишу Новости, Тужилаштво испитује рад канцеларије, јер очигледно сумња у неке закулисне радње, али и њене исплате заступницима осумњичених, пре свега Најсу, који је адвокат Самија Љуштакуа, бившег команданта Дреничке и зоне Паштрик.

Врло је могуће да улога канцеларије није само правна и финансијска подршка у законским оквирима, већ да је попримила манипулацијске облике са документацијом и потенцијалним сведоцима, пишу Новости.

Због тога је предмет истраге њен шеф Дритон Љајци чији адвокат Артан Черкини каже за приштинске медије да специјално тужилаштво поред сумњи у улогу канцеларије, сумња и на нерегуларности у неким њеним исплатама у циљу заштите потенцијално оптужених.

Черкини је рекао да је Љајци у јануару био учесник саслушања Љуштакуа, али да је само био преводилац измеду Љуштакуа и Најса. Љуштаку се тад иначе бранио ћутањем, па је саслушање трајало свега три сата.

Како пишу приштински медији, према тамошњем закону о правној заштити и финансијској подршци оптуженим особама у Специјалном суду, Канцеларија на чијем је челу Љајци нема право да у фази истраге или испитивања изврши било какве исплате.

Окривљени имају право на помоћ ради покривања трошкова одбране тек након подизања оптужнице, а Љуштаку још није оптужен.

Љајци је, иначе, још у јануару рекао да је добио захтев Џефрија Најса за плаћање његових услуга. Медији у Приштини су тад писали да се из документације види да је Најс тражио 2.200 евра по дану плус путни трошкови.

Најс се после напуштања Хашког трибунала 2006. године где је био тужилац у предмету против Слободана Милошевића, ангажовао у случајевима косовских Албанаца.

Цела судница се тресла од смеха, Милошевић није могао да се суздржи

Још се памти и препричава, а на Јутјубу може и да се погледа чувена сцена из Хашког трибунала у којој хашки тужилац Џефри Најс, који је заменио Карлу дел Понте, на суђењу Слободану Милошевићу испитује сведока Војислава Шешеља пребацујући му да у судници повисује тон и говори претерано гласно. На то му Шешељ одговара како он увек говори јасно, гласно и прецизно, а да му Најс завиди на гласу па ако је већ тако треба сам да узме неку хормоналну терапију и поради на свом стању…

Ова Шешељева опаска натерала је сузе на очи свима у судници, а готово до суза се смејао и оптужени Слободан Милошевић. Шешељ је Најсу потом објаснио да он на тај начин говори у судници, као и да уместо њега на том месту стоји дама он би говорио много другачијим гласом… Најс је својевремено, одмах по доласку на место хашког тужиоца оцењен као изразити србомрзац, а пажњу јавности у неколико наврата је изазивао и ношењем различитих чарапа у судници – једном приликом су то биле црвена и зелена. Данас, Џефри Најс има успешну професорску, али и адвокатску каријеру – пред Специјалним судом за злочине ОВК за дебеле паре брани најокорелије мучитеље и убице косовских Срба.

(СЂП)

Оставите Коментар