Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да су власти земље спремне да воде дијалог о било којим питањима, укључујући она везана за уставну реформу, са опозицијом, али не и са издајницима.

„Спремни смо да разговарамо са свим поштеним људима. Укључујући и опозицију. Али не и са издајницима. Спремни смо да водимо дијалог са било којом опозицијом (то сте већ видели и знате) о свим питањима, од уставних промена до будућности наше Белорусије“, рекао је Лукашенко, преноси државна агенција Белта.

Белоруски лидер при томе је нагласио да власти ни пред ким неће клекнути.

„Још једном истичем: спремни смо да у том погледу водимо дијалог са свим снагама – и опозиционим, не-опозиционим, које ће радити на томе да у земљи буде боље“, навео је Лукашенко.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Према његовим речима, не може се изградити земља, и чак ни у Белорусији „преузети власт на основу уништења“. Лукашенко је уверен да Белоруси неће трпети „пад и уништавање“.

„А онда ћемо, како нам обећавају, све ово превазићи и обогатити се. То се никада и нигде није десило и неће се десити. Примери суседа указују на супротно“, закључио је председник.

Раније је Лукашенко изјавио да ће нацрт новог устава земље бити готов до краја ове године, после чега ће бити поднет на разматрање грађанима на референдуму. Истовремено, белоруска опозиција саопштила је да је већ припремила свој нацрт изборног правилника и нацрт устава.

Протести у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Осим тога, одржавају се и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра.

Представници белоруске опозиције, који се нису слагали са резултатима председничких избора, формирали су Координациони савет за транзит власти. Државно тужилаштво Белорусије покренуло је након тога кривични поступак због позива за преузимање власти.

Оставите Коментар