Председник Владимир Путин назвао је „чудно негативном“ реакцију Kијева на поједностављење издавања руских пасоша становницима Донбаса.

Према његовим речима, многе земље практикују овакву схему. Kао пример, председник је навео Пољску, која је неколико година издавала „карту пољака“ Пољацима, као и Мађарску и Румунију.

– У том смислу, имам питање. Шта је са Русима који живе у Украјини. Зашто је онда проблем када Русија то чини за своје грађане који живе у Украјини? Зашто су Руси који живе у Украјини лошији од Мађара или Румуна? Или Украјинаца који тамо живе, али се осећају неодвојиво од Русије због различитих околности – родбинских веза, мешовитих бракова. Не видим ништа необично ту – нагласио је председник

Председник Владимир Путин је изненађен покушајима Украјине да се гласа у СБ УН-у по питању поједностављења стицања руског држављанства за становнике Донбаса.

– Што се тиче издавања пасоша од стране других, суседних држава, из неког разлога, нису учињени никакви покушаји да се ово питање доведе на ниво Савета безбедности УН. А зашто? Kаква је разлика у овој ситуацији? Никаква. Само, понављам, људи који живе на територији ЛНР-а и ДНР-а су у много тежој ситуацијији, то је хуманитарно питање. Па, нека то и учине, дискутоваћемо – рекао је Путин новинарима да коментарише поступак одлазећег председника Украјине, Петра Порошенка, који покушава да сазвове седницу Савета безбедности УН-а по овом питању.

Kијев стално покушава да се надвије над Донбасом уз помоћ силе, додао је председник.

-То није жеља да се то питање реши кроз дијалог са људима који живе на овим територијама. Сви покушаји се некако одвијају уз помоћ неке врсте силе – додао је Путин.

Подсетимо, председник Владимир Путин је 24. априла потписао указ о поједностављивању издавања руских пасоша становницима Донбаса

Оставите Коментар