Министар привреде Раде Баста позвао је портпаролку Министарства спољних послова Руске Федерација Марију Захараву „на традиционалну српску вечеру, ако зна куда да дође“. Он је на тај начин реаговао на изјаву Захарове која је његов позив да Србија уведе санкције Русије описала као чудно размишљање. Убрзо је стигао и нови одговор Захарове која је и ову изјаву описала као чудну с обзиром на то да су, како је рекла, паравославци сада у Великом посту.

„Министар привреде Србије Раде Баста позвао је портпаролку руског министарства спољних послова Марију Захарову на „традиционалну српску вечеру” након што је прокоментарисала његову изјаву да Влада Србије треба да уведе санкције Русији… И опет чудно неразумевање реалности заједничких за Русију и Србију. Православци су сада у Великом посту, што онемогућава уживање у „традиционалној српској вечери“. Али после Васкрса ћу радо прекинути пост пљескавицама и чевапчицима. Знам где да дођем – имамо много одличних ресторана српске кухиње. С обзиром на то, господине Баста, не могу да дођем до вас због нелегитимних антируских санкција на које позивате да се придружите, чекам у Москви“, одговорила је Захарова Басти.

Министар привреде Раде Баста затражио је да се Влада Србије хитно изјасни о увођењу санкција Руској Федерацији због агресије на Украјину.

“Наша земља већ плаћа велику цену због неувођења санкција Русији и то постаје неиздрживо. Ја као министар привреде да гледам колики се притисак врши на председника Србије Александра Вучића, а да ми ћутимо, то не могу да прихватим. Зато сам за увођење санкција Русији, стојим уз председника Вучића у одбрани државних и националних интереса и имам апсолутно поверење у њега. Зато од Владе Србије и свих министара тражим да се изјасне по овом питању”, поручио је он том приликом.

У својој поруци, реагујући на ову изјаву, Захарова је рекла да „српски министар привреде има неко чудно размишљање када говори да Србија треба да уведе санкције Русији, која је увек поштовала Србију и њен народ“.

„Неки чудан став: Америка врши притисак на Србију, а српски министар позива да се изађе са ставом против Русије. Можда би било боље да се српски министар одлучно изјасни против притисака на своју земљу“, написала је Захарова на Телеграму.

Она је додала да је Русија, за разлику од САД, увек поштовала Србију и њен народ.

„А поента није само у историјској истини, вец́ у очигледној чињеници: увођењем санкција Русији притисак САД на Србију нец́е престати, вец́ ц́е се само појачати“, нагласила је Захарова.

Оставите Коментар