Шеф Мисије ОЕБС на Косову каже и да је дијалог Београда и Приштине који се води у Бриселу део регионалног процеса стабилизације

Шеф Мисије ОЕБС на Косову Јан Брату сматра да промена граница на Балкану неће бити, а да изјаве Едија Раме или Хашима Тачија треба да буду порука Бриселу да приче о интеграцији региона у ЕУ треба да буду прораћене конкретним корацима.

– Мислим да треба да буде јасно да промена граница у овом региону свакако нешто што је ван неког дневног реда, да то свакако није приступ Европске уније када је реч о решавању политичких проблема, тако да овакве изјаве, могу врло лако да буду погрешно протумачене и свакако нису од помоћи, тако да мислим да морамо да будемо веома јасни да границе остају онакве какве јесу – рекао је Брату.

Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову је рекао да су грађани и њихови представници фрустрирани динамиком европских интеграција, наводећи да није сва кривица на Бриселу, јер је одговорност за процесе делом и на лидерима региона.

Брату каже и да је дијалог Београда и Приштине који се води у Бриселу део регионалног процеса стабилизације, те да је због тога потребна комуникација којом би били решавани свакодневни проблеми грађана.

Гостујући у емисији Разговор на РТК2, Брату је рекао да изјаве о националном уједињену Албанаца види као поруку Европској унији да је неопходно убрзати процес интеграције региона у ЕУ.

За њега је бриселски дијалог је много више од разговора Београда и Приштине, то је део регионалног процеса стабилизације, до које се долази комуникацијом, којом се решавају проблеми и ствара поверење.

Дијалог је важан и за процес евроинтеграција и зато би га требало наставити, сматра Брату.

– Хтели бисмо да подстакнемо процес, да дијалог и даље тече, хтели бисмо да видимо да споразуми буду реализовани јер реализација техничких споразума може да олакша услове живота грађана – рекао је Брату.

Брату је навео да комуникација између Београда и Приштине и даље постоји, али да није на нивоу као раније.

Званични Брисел би сада требало да помогне Београду и Приштини да превазиђу разлике и започну формирање Заједнице српских општина, а ОЕБС је спреман да се укључи у процес израде статута и пружи техничку и стручну помоћ, додаје шеф ове организације.

– Ја верујем да постоји воља у Приштини да се започне овај процес под одређеним условима и постоји воља у Београду да се започне процес, али под незнатно другачијим условима. Сада са међународним партнерима треба да изнађемо формулу која ће омогућити отпочињање овог процеса – истакао је Брату.

Извор: Телеграф.рс / Танјуг