Манастир Грачаницу, једну од најлепших српских средњовековних сакралних грађевина, подигао је пре седам векова краљ Милутин. Манастирске зидине чувају сећање на славну. али и тужну прошлост православног народа.

Једини сачувани објекат некадашњег манастира је Црква Успења Богородице. И поред тога што су остале манастирске зграде нестале без трага, она је једна од најбоље очуваних црквених споменика средњовековне Србије. И по архитектури специфична, грађевина ушла је у уџбенике „Историје архитектуре“. Главни извор информација о томе како је текла њена изградња је оснивачка повеља коју је манастиру издао краљ Милутин и која је у целини сачувана на западном зиду јужне бочне капеле.

У манастиру је 1539. године основана штампарија, што је нарочито било важно за културну историју Срба за време турске власти. Библиотека је изгорела у једном од многобројних напада кроз историју.

Посебност Грачаници даје и изузетно вредно фреско-сликарство у духовном простору Богородичиног храма. На улазу у цркву налазе се, један насупрот другом, портрети ктитора краља Милутина и његове жене Симониде. Такође, фреске које приказују родослов династије Немањића (копија из Дечана). У главном делу цркве су наос, олтар, унутрашња припрата, опходни бродови и бочне капеле. На спрату манастира је просторија позната као „тајна одаја краљице Симониде“ где се краљица и молила. Управо за фреску посвећену Симониди се каже да је једна од најлепших у црквеном иконописању. Наш чувени песник Милан Ракић је, обилазећи манастир могао да види само старинску плочу и лик наше краљице без очију, са круном, велом и густом косом и остатком лица које је било нетакнуто. Посветио јој је тада чувене стихове „Ископаше ти очи лепа слико!“

Simonida

Манастир припада Епархији Рашко-призренској Српске православне цркве и представља културно добро и споменик културе од изузетног значаја. Такође, од 2004. године налази на списку Унескове културне баштине. Данас, представља национално и духовно средиште српског народа овог краја на Kосову.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар