Команда Кфора има израђен план за случај уласка јединица Војске Србије на Косово и Метохију и увелико организује вежбе с припадницима Косовских снага безбедности, које обучава за уништавање српских тенкова.

Ова информација, до које су дошле српске обавештајне службе, показује да се Приштина увелико припрема за сукоб са српским снагама безбедности. У средишту пакленог плана приштинског руководства и њихових западних савезника јесте провоцирање Београда и увлачење Војске Србије у директан конфликт.

Албанци процењују да би Београд војно реаговао у случају дефинитивног заузимања језера и хидроелектране „Газиводе“ код Зубиног Потока и других објеката од виталне важности за опстанак српске заједнице, као и хапшења истакнутих Срба са КиМ или „аншлуса“ општина са севера Покрајине.

– Командант Косовских снага безбедности Рахман Рама недавно је наредио да се по хитном поступку направи „план за одбрану“ у случају уласка Војске Србије на север КиМ – сазнају „Новости“ у врху безбедносних структура. – Главни удар, према скици овог плана, преузели би албански батаљони из Гњилана и јужне Митровице. Припадници косовских безбедносних снага зато већ дуже време увежбавају противтенковске борбе, блокирање путева, постављање противоклопних мина и гађање из ракетних бацача.

Према сазнањима нашег листа, творац сценарија за одговор на могућу реакцију Београда је амерички контингент међународних снага који је свој план саставио у бази „Бондстил“.

Заједничке вежбе приштинских снага безбедности и НАТО одавно превазилазе уобичајене партнерске доносе. Управо ових дана у току је вежба под називом „Сребрна сабља“, која се одржава у бази Кфора „Филм сити“ у Приштини и у којој учествује чак 17 институција, организација и агенција тзв. независног Косова. То је део ширег пакета цивилно-војне сарадње у коме међународне снаге и власти из Приштине већ дуже време разрађују безбедносне сценарије у чијем је средишту углавном конфликт са Београдом.

Међународне снаге из истих разлога будно прате сваки безбедносни потез Београда. Њима је обавештајно интересантна предстојећа вежба коју ће Војска Србије, поводом века победе у Првом светском рату, 10. новембра организовати на пет локација широм државе. У њој ће учествовати 8.000 припадника ВС, од чега ће њих 6.000 бити укључено у борбена гађања. Ови маневри по броју учесника биће највећи који су последњих година одржани у региону.

Ова вежба је замишљена као свеобухватна провера спремности оружаних снага. У њој ће учествовати 469 борбених система и 24 ваздухоплова. План маневара подразумева форсирање река и пребацивање технике, дејство авијације и артиљерије, гађање у покрету оклопне технике…

„ВОЈСКА КОСОВА“ ПРОТИВ СРПСКОГ НАРОДА

Представници Српске листе на састанку са замеником помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Метју Палмером изразили су протест због трансформације Косовских безбедносних снага која је, како су навели, супротна интересима српског народа на Космету.

Палмер је политичким представницима Срба поручио да је важно да буду активни у процесима који су битни за Косово и да једино учешћем у процесу одлучивања и изношењем својих ставова могу бранити своје интересе у друштву. Палмер се на КиМ у одвојеним састанцима сусрео са председником и премијером тзв. Косова Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем.

В. Н.