Аљбин Курти, лидер покрета Самоопредељење који је освојио највише гласова на парламентарним изборима на Косову, изјавио је данас да није ни у каквој журби по питању поновног покретања дијалога са Београдом и да нема намеру да укине таксе од 100 одсто на српске производе, које је наметнула претходна власт у Приштини.

Курти је за Асошијејтед прес рекао да преговори Београда и Приштине нису на првом месту његове агенде у случају да буде нови премијер привремених приштинских институција.

  • То не може бити главни приоритет мог првог дана на послу као новог премијера – казао је Курти.

Он је навео да таксе на српске производе могу бити укинуте „само по принципу реципроцитета“, уколико Београд, како каже, испоштује своје обавезе из 33 споразума потписана између Београда и Приштине од почетка дијалога 2011. године, наводи АП.

Америчка агенција подсећа да је Куртијево Самоопредељење користило сузавац како би спречило рад скупштине у Приштини када је требало да се бави споразумима са Београдом.

АП подсећа и да је Курти одслужио две године затвора у Србији због својих националистичких идеја и залагања за независност Косова, као и да је пуштен на слободу 2001. године након што је Запад извршио притисак на Београд.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here