Становници села Деир Џамал у провинцији Алепо одржали су протест због присуства турске војске и милитаната лојалних Анкари, који држе територије у северној Сирији. Демонстранти су осудили злочине над цивилним становништвом на подручјима под турском контролом, преноси Pravda.rs.

Током народних демонстрација, Сиријци су подигли националне заставе и транспаренте позивајући на окончање илегалног присуства страних снага у земљи.

Истовремено, осудили су насртаје на суверенитет државе, као и покушаје поделе Сиријске Арапске Републике и њених грађана. Демонстранти су током митинга изразили солидарност са званичном владом и поручили да верују у Сиријску арапску армију (САА), јер само она може да их заштити, као и да обезбеди ред.

Раније су слични скупови одржани у насељу Тел Рифат и другим селима на северу провинције Алепо.

Грађани јавно изражавају своје незадовољство злочиначким радњама припадника група које су део протурске „Сиријске националне армије“ (СНА). Милитанти редовно пљачкају пољопривредна имања, пуцају на стамбене објекте, застрашују људе и чине друге прекршаје.

Осим тога, на територијама под њиховом контролом води се политика са којом се Сиријци не слажу. На пример, милитанти СНА намећу свој наставни план и програм локалним школама, обавезујући децу да уче турски.

Последњих недеља Анкара је значајно повећала своје снаге у пограничним зонама и на северу Сирије, демонстрирајући могућност покретања нове војне операције. Упркос томе, обични Сиријци се нису плашили да изађу на улице како би изразили свој грађански став.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар