Директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић изјавио је данас да је систем ванзаводских санкција за релативно кратко време напредовао и сада чини 20 процента од укупног броја извршења кривичних санкција у Републици Србији.

  • Реч је о значајном порасту будући да су алтернативне санкције 2016. године чиниле тек 9,7 процената од укупног броја кривичних санкција – рекао је Царевић на научно-стручном скупу „Алтернативне санкције и мере у казненом праву“.
U KUĆNOM ZATVORU I PRITVORU NALAZI SE 2.470 LJUDI: Sistem vanzavodskih sankcija napredovao u Srbiji!

Он је рекао да се у овом тренутку под надзором Одељења за извршење ванзаводских санкција и мера налази 2.810 лица, од чега највише има оних који се налазе на извршењу кућног затвора и кућног притвора са или без електронског надзора и то 2.470 лица.

Царевић је указао на бројне предности алтернативних санкција попут успешније реинтеграције осуђених у друштво, наставка школовања и радног односа, очувања породице, растерећења смештајних капацитета у затворима што доноси огромну уштеду новца.

  • Министарство правде је у потпуности посвећено успостављању модерне и ефикасне повереничке службе и у том циљу је у протеклих неколико година постигнут евидентан напредак у техничком сегменту, организационој структури и административним капацитетима – истакао је директор Управе.

С тим у вези, Царевић је навео да Управа од 2019. године има унапређен систем електронског надзора који уз нов информациони систем вођења досијеа у великој мери олакшава рад запослених у повереничким канцеларијама.

Оставите Коментар