Странка демократске акције Бакира Изетбеговића жели промену имена ентитета Република Српска, тврдећи да је тај назив коришћен у циљу дискриминације Бошњака и Хрвата, и намерава да покрене правну процедуру, објавили су локални медији у БИХ.

Та странка ће путем својих представника у државним институцијама покренути правну процедуру пред Уставним судом Босне и Херцеговине ради преиспитивања тренутног назива ентитета РС, преноси сарајевска ТВ Фејс.

„Дугогодишња пракса институција власти ентитета РС је показала да је досадашњи назив ентитета РС интензивно и ефикасно коришћен у сврху дискриминације и искљуцивања друга два конститутивна народа – Бошњака и Хрвата”, наводи се у саопштењу СДА.

 

Везивање имена било чега, у мултиетничкој заједници каква је БиХ, за само један народ, по принципу етничке привилегованости противно је Уставу Босне и Херцеговине и Европској конвенцији о људским правима која је надредена Уставу БиХ, тврде у СДА.

“Ентитет РС постоји по Уставу БиХ као мултиетницки ентитет у којем сви народи морају имати једнака права, што значи да не може само један народ бити заступљен ни у називу, а други искључени“, додају из СДА.

Према Уставу Босне и Херцеговине, сва три конститутивна народа су равноправна на територији Босне и Херцеговине, укљуцујуци оба ентитета и Брцко дисктрикт.

„То је потврдено и одлуком Уставног суда о конститутивности народа У5/98, којом је ентитетима наложено да у својим уставноправним системима осигурају пуну равноправност свим конститутивним народима”, наводи се у саопштењу.

ДОДИК: ИНИЦИЈАТИВА СДА О ИМЕНУ РС ЈЕ И РАЗДРУЖИВАЊЕ ОД БИХ

Република Српска је уставна категорија и њено име не може бити доведено у питање, поручио је данас председник СНСД и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поводом најаве СДА, Бакира Изетбеговића, да ће покренути иницијативу за промену имена Републике Српске.

„Република Српска је уставна и медународно призната и по оцени Венецијанске комисије из 2005. године“, нагласио је Додик на ванредној конференцији за новинаре.

Додик је рекао да је иницијатива СДА постојала и раније и да ју је покренуо Сулејман Тихић, али ју је под утицајем странаца повукао.

Овог пута иницијатива није покренута само памећу СДА, већ неких са стране.

Додик је упозорио да је иницијатива о промени имена Републике Српске истовремено и позив на раздруживање тог српског ентиета од БиХ.

Све до решења овог питања, Додик је рекао да ће прекинути сваку сарадњу унутар Председништва БиХ и у разговорима за формирање Савета министара БиХ.

Ова најава СДА је „кап која прелива чашу, ово је тачка преко које нећу прећи“, поручио је Додик и позвао СДА да повуче саопштења да би се наставио разговор.

ЦВИЈАНОВИЋ: СДА СЕ ОПАСНО ПОИГРАВА СА БИХ

СДА се опасно поиграва са БиХ, оценила је данас председница Републике Српске Жељка Цвијановић коментаришући најаву бошњачке Странке демократске акције (СДА) да ће тражити промену имена Републике Српске.

На питање Срне да прокоментарише најаву СДА да ће путем својих представника у институцијама БиХ покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања назива Република Српска, Цвијановићева је рекла да можда делује као да СДА удара по Републици Српској, али да то није тако.

„Блокирали су конституисање Савета министара, иако се, додуше, претварају да ће поштовати принцип да победничке партије формирају власт на нивоу БиХ. Блокирали су пут ка ЕУ условљавајући га активацијом МАП-а и НАТО, иако у оквиру ЕУ постоје неутралне земље које нису у НАТО чланству“, навела је Цвијановић, преноси РТРС.

 

Она је нагласила да је ова апелација још један доказ непријатељства према Републици Српској и одсуства трпељивости или толеранције по чему су, како се наводи, иначе познати политичко Сарајево и СДА.

„То ће наравно додатно мотивисати политичку и народну вољу у Републици Српској да се бранимо од насртаја те врсте. У овом моменту постоји милион ствари које морају да се ураде у БиХ и на економско-социјалном плану и на еврпском путу, али су у СДА одлучили да се баве темама које подижу температуру и додатно разједињавају БиХ на унутрашњем плану и продубљују неповерење између конститутивних народа“, рекла је Цвијановић.

Осим тога, казала је она, СДА која се као заклиње у Дејтон, напада овим чином оно што је Дејтонским споразумом признато и верификовано, а то је Република Српска.

РЕАКЦИЈЕ ИЗ РС ПОВОДОМ НАЈАВЕ СДА: ШТЕТНА ПРОВОКАЦИЈА ОСУЂЕНА НА ПРОПАСТ

Представници власти и опозиције из Републике Српске оштро су данас реаговали на најаву СДА, Бакира Изетбеговића, да ће та странка покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања назива Република Српска, оценивши да је реч о штетној провокацији осуђеној на пропаст.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је проука СДА провоказија и представља рушење Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума.

Председник Уједињене Српске и председник Српског клуба у Представничком дому БиХ Ненад Стевандић казао је да је ту најаву СДА могуће је тумачити на два начина.

„Или је рец о алибију пред властитим бирацима јер не могу ни са ким другим да формирају Савет министара БиХ осим са СНСД, или је по среди нешто веома опасно. То је онај пут којим је кренуо Алија Изетбеговиц када је рекао да це жртвовати мир за БиХ. Што се нас у Републици Српској тиче, добро је уколико буде неко паметан у Уставном суду БиХ па одбаци такву глупост. Ако те памети не буде, као у слуцају 9. јануара, бице то још једна од одлука које је немогуце извршити“, рекао је Стевандић, пренела је РТРС.

Реагујући на најаву СДА о преиспитивању назива Републике Српске пред Уставним судом БиХ, посланик у Народној скупштини Републике Српске и члан Главног одбора Социјалистичке партије Горан Селак изјавио је да би представницима СДА било много паметније да реторику сукоба оставе у прошлом времену, где и припада, а да уместо Републике Српске, почну да преиспитују начине како да побољшају квалитет живота народу који их је бирао.

Марко Павић, председник ДНС реаговао је поводом најаве СДА да ће преко својих представника у институцијама БиХ покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања тренутног назива Републике Српске.

„Покретање те иницијативе и слицних иницијатива које су покретане против Републике Српске не доприносе ни помирењу, ни напретку, ни економији ни било цему оном што људима треба, истакао је Павић у изјави за „Независне“

Како је навео, ово штети договору, разговору, напретку.

“Стално траже нешто што је против Републике Српске, а никад се није покренуло нешто да три народа и два ентитета заједно раде. Ово је само још један потез где се несређени односи у ФБиХ и немогуцност формирања власти тамо желе пребацити на Републике Српске“, рекао је председник ДНС-а.

Душанка Мајкић, посланица СНСД-а у Парламенту БиХ, каже да у БиХ стално стоји спреман свилен гајтан који је увек претња и да је само питање тренутка када ће га повући.

Предсједник опозиционе ПДП Бранислав Бореновић рекао је да захтев СДА за променом назива Република Српска води „у неизвесност, неповерење, сукоб и потпуно блокаду БиХ“ и поручио да ће Република Српска остати трајна и неупитна.

Најаву нове иницијативе СДА, оштро су осудили и представници Борачке организације Републике Српске и правни стручњаци. Поручују, име Републике Српске је неупитно, а иницијатива СДА осуђена на пропаст.

Председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је најава СДА „небулозна и шизофрена“.

Адвокат Крстан Симић нагласио је да име Републике Српске не представља дискриминацију.

Advertisements
--