Дизајн статуа Скендербега и Адема Јашарија који су јуче свечано откривене у Призрену, изазвале су бурну полемику на друштвеним мрежама, преноси Kоха.
„Наша колективна глупост у представљању наше историје кроз јавну уметност. Ово мора престати, како за оне који су у име уметности деградирали наше јавне просторе, тако и за оне који у име славе нареде да затворе очи пред оваквим ‘делима’ која нас све вређају, а највише од свега ове личности. Слава безумљу“, написала је Ељиза Хоџа из ДПK.

Fahri Musliu: Skënderbeu dhe Adem Jashari u poshtëruan në Prizren -  PrizrenPress - Portal informativ

И заменик министра унутрашњих послова, Зафир Бериша, критиковао је статуе Ђорђа Kастриота Скендербега и команданта ОВK Адема Јашарија, који су јуче постављени у Призрену.

Бериша је рекао да ти кипови немају уметничку вредност.

Бљерта Делиу из ДПK такође је оштро реаговала.

„Бројке које идентификују одређене историјске периоде требале би бити урезане са истом озбиљношћу третмана историје. Преображај ових фигура у суштини искривљује саму историју“, написала је Дељиу.

Shtatoret e reja të heronjve të Kombit ngjallin debate në rrjet (FOTOT) |  Hashtag.al

Реаговали су и координатор за сајбер безбедност Зафир Бериша, а такође и градоначелник Приштине Шпенд Ахмети.

Ахмети је упозорио да ако кип фудбалске легенде Фадиља Вокрија у Приштини буде исти као и представљени модел, његово постављање неће бити дозвољено.

Оставите Коментар