Према речима професора маркетинга Магнуса Седерлунда, конзумација људског меса важно је питање када је реч о клими и одрживости.

Шведски канал ТВ4 изненадио је гледааоце озбиљно расправљајући о идеји једења других људи “како би се спасила клима”.

Шок долази са Стокхолмског сајма Гастро Норд, иначе познатог као “најважније европске гастрономске платформе”, на којем је истраживач понашања потрошача Магнус Седерлунд, професор маркетинга и шеф Центра за потрошачки маркетинг (ЦЦМ) при Стокхолмској економској школи, одржао семинаре о могућности једења људског меса.

Одговарајући на питање домаћина о томе што нас инстинктивно потиче на реакцију гађења кад је реч о идеји конзумације других људи, Седерлунд, стручњак за понашање потрошача, мирно је рекао:

“Пре свега, та особа коју треба појести мора бити мртва.”

Седерлунд је нагласио како међу западним светом постоји пуно тешких табуа који отежавају појединцима који желе ући у људску месну индустрију. Закључио је да се људи уопштено тешко носе с мртвим људима, што се чини чудним јер “људи се убијају у великом броју током времена”.

Надаље, истраживач је нагласио како постоји доста табуа о скрнављењу мртвог тела. Трећи фактор који играчима отежава успостављање у овој индустрији је то што се јавност труди држати онога што је добро деловало у прошлости.

“Људи у широј јавности мало су конзервативни када је у питању једење нечега на што нису навикли”, рекао је Седерлунд.

Закључно, истраживач је нагласио важност постављања овог питања ради климе.

“Ако ћемо гледати у свако могуће решење када је реч о климатским и одрживим питањима, важно је покренути то питање”, закључио је Седерлунд.

Иако су познати по страсти према чистој околини, обични Швеђани су, међутим, сматрали да је ово отишло корак предалеко. Што потврђују и коментари са друштвених мрежа:

“Глупи конзервативни заостали људи који одбијају јести једни друге како би спасили климу!”, Саркастично је твитнуо новинар Матиас Албинсон.

“Та је мисао била једна од најзанимљивијих информација које сам икад видио на ТВ-у”, огласио се други корисник.

“Јасно је. Прво га поједемо“, рекао је један приједлог.„Какво образовање има патетични професор канибала? Долази ли дипломирани из најмрачнијих рупа на Новој Гвинеји? Да ли нас вуче за ногу? Је ли очито добио славу?” Замишљено је рекао други корисник.

“Што ако већ једемо људско месо? Што знамо о месној индустрији у ЕУ? “, Питао је корисник.

„Храна будућности: црви, скакавци или људско месо?“, Брошура објављена уочи самита Гастро, поставила је читаоцима следећа питања:

„Јесмо ли ми људи превише себични да бисмо живели одрживо?“ и „је ли канибализам решење на будући проблем с храном?”.

Оставите Коментар