Најмање 45 земаља спровело је карантинске мере за успоравање ширења коронавируса у марту и априлу. Шведска није била једна од њих.

Уместо тога, “шведски модел” охрабривао је Швеђане да, на добровољној бази, одржавају социјалну дистанцу и омогућавао је предузећима, ресторанима, кафићима и школама да остану отворене.

Подаци сугеришу да због тога ова земља плаћа забрињавајући цену: Шведска има већи број смртних случајева по глави становника од многих других земаља које су биле погођене великом епидемијом.

У Шведској је преминуло више од 3.500 људи, а те земља броји 10,23 милиона становника. Број смртних случајева је мали у поређењу са бројем људи који су изгубили битку са коронавирусом у другим великим земљама, на пример, број преминулих у САД премашио је 85.000. Али у односу на број становника Шведске, број преминулих је у складу са земљама које су имале далеко веће епидемије, пише Бизнис инсајдер.

Прошле недеље, шеф шведског кризног штаба за сузбијање коронавируса, епидемиолог Андерс Тегнел рекао је у једном интервјуу да је велики број смртних случајева у тој земљи био неочекиван.

“У почетку, морам да кажем, стварно нисмо рачунали са великим бројем смртних случајева. Рачунали смо на велики број обољевања, али су нас смртни случајеви заиста изненадили”, рекао је он.

Стопа смртности у Шведског међу највишима на свету. Више од 12 одсто људи са потврђеном дијагнозом COVID-19 је преминуло у тој земљи.

Постоји неколико потенцијалних објашњена за ове бројеве. Један је да се Шведска не спроводи довољан број тестирања, па се многи случајеви коронавируса пропуштају и можда се чини да је стопа смртности већа него што заиста јесте. Стопа тестирања по глави становника је 17,58 на 1.000 људи, показала је статистика. То је релативно мало у поређењу са Норвешком у којој стопа тестирања 37,86 и Исландом са импресивних 160,44. САД су тестирале 30,14 одсто људи на сваких 1.000.

Број позитивних тестова у Шведској, такође, сугеришу да би ово објашњење могло да буде од користи. Шведсак је потврдила око 28.000 случајева коронавируса од укупно 177.200 споведених тестова. Стопа позитивности у тој земљи је око 15,8 одсти. Светска здравствена организација саопштила је да ће земље знати да тестирају довољно људи онда када се мање од 10 одсто тестова врати као позитивно.

Друго објашњење је, међутим, можда то да је половина смртних случајева у Шведској била у старачким домовима. Старији људи чешће умиру од млађих од последица коронавируса.

Ипак, укупан број случајева у Шведској такође је висок у односу на њену популацију.

Шведска стратегија ослањала се на личну одговорност. Влада је тражила од становника да надгледају симптоме, остане код куће када су болесни, перу руке и избегавају гужве.

Докази из других земаља указују на то да су карантинске мере спречиле ширење вируса: Кина, Немачка и Шпанија су уочила како је број дневних инфекција опадао након спровођење строгих мера затварања.

Тим италијанских истраживача недавно је симулирао шта би могло да се догоди да је земља ублажила ограничења у марту или да таквих мера није ни било. Резултати су показали да је затварање земље спречило око 200.000 хоспитализација између 21. фебруара, када је Италија потврдила први случај, и 25. марта.

Друга студија је открила да су кинески градови који су увели карантин пре него што су потврдили било који случај COVID-19 имали једну трећину мање случајева током прве недеље заразе него градови који су га касније спровели.

Оставите Коментар