Руско министарство одбране довело је у питање тврдње председника Трампа да су америчке снаге уништиле Исламску државу, тврдећи да „постоје легитимна питања и сумње у вези са самом операцијом САД-а, а посебно у вези са њеним успехом“.

Руси имају добар разлог да преиспитају америчке тврдње јер су у јуну 2017. такође тврдили да су у ваздушном нападу убили Ал Багдадија.

Такође, ово није био једини пут да је Ал Багдади убијен. У јулу 2017. године, Сиријски опсерваторијум за људска права, подржан од стране Запада, такође је извештавао о Ал Багдадијевој смрти.

Ипак, извори из ИСИС-а су наводно потврдили да је вођа терористичке групе убијен у руском ваздушном нападу.

Да ли су америчке снаге заиста убиле Ал Багдадија, као што тврди Трамп? Или амерички председник преузима заслуге за нешто што су Руси учинили како би повећао своје шансе за реизбор?

Нема веродостојних података који би доказали успешан амерички напад на лидера Исламске државе Абу Бакр ал Багдадија, саопштило је руско министарство одбране. Америчка коалиција није ни извршила никакве ваздушне нападе у Идлибу у последње време.

Раније је Трамп одржао неуобичајено, недељно обраћање из Беле куће, обавестивши свет да је Ал Багдади елиминисан на северозападу Сирије у “одважној ноц́ној рацији” уз учешће америчких специјалних снага, авиона, хеликоптера и беспилотних летелица.

Али руско министарство одбране инсистира на томе да “постоје легитимна питања и сумње у вези са операцијом САД-а, а нарочито у вези са њеним успехом”.

Москва је истакла да није забележила ваздушне нападе америчке коалиције у области Идлиб на северозападу Сирије у суботу, када је дошло до напада.

Такође је одбацила Трампове тврдње да су руске снаге отвориле ваздушни простор под својом контролом у Сирији америчким авионима како би олакшале операцију против вође ИСИС-а.

Министарство је довело у питање саму могућност Ал Багдадијевог присуства у Идлибу, јер ту област држи огранак Ал-Каиде, Џабат ал-Нусра, који је одувек био смртни непријатељи Исламске државе.

Москва је приметила да је Исламска држава срушена у Сирији почетком 2018. године у заједничким напорима владе у Дамаску и руским снагама, што значи да још један извештај о смрти Ал Багдадија “не утиче на оперативну ситуацију у Сирији или на акције преосталих терориста у Идлибу”.

Француска министарка одбране Флоренс Парли довела је у питање значај америчке операције, истичући да је рација довела само до „преране смрти терористе, али не и његове организације“.

Оставите Коментар