Писмо преносимо у целини.

Режимски новинар Милорад Пустахија упутио отворено писмо премијеру Душку Марковићу и позвао га да се држава насилно обрачуна са литијама у Црној Гори.

Забринути Пустахија због „Пиринеја“, „Амфија“, „Џомкеа“, „Пипуна“, пише премијеру, како да се сачува туристичка сезона.

Писмо преносимо у целини:

„Поштовани господине Марковићу, не обраћам вам се овим путем због неке моје претенциозности, нити медијске бомбастичности и саморекламерства, већ као грађанин своме премијеру по питању ствари које су у вашој надлежности и које су од велике важности за друштво и државу.

Показали сте да нисте политичка шмизла и да умете да имате и стрпљења и разумевања и демократског такта, али и да умете показати одлучност, или, што би у мом селу рекли – кохонес када ситуација то захтева.

Пре преласка на меритум, у прелудијуму ове колумне цитираћу Посланицу Светога Павла Римљанима. Не зато што имам проповедничких склоности, него зато да не бисте врдали и правдали се верским правима србобогоугодника.

Свети Павле у Посланици Римљанима даје низ савета о покоравању властима и констатује да је „љубав пуноћа закона“:

  1. Свака душа да се покорава властима које владају, јер нема власти да није од Бога, а власти што постоје од Бога су установљене.
  2. Зато ко се противи власти, противи се уредби Божијој а који се противе примиће осуду на себе.
  3. Јер старешине нијесу страх за добра дела него за зла. Хоћеш ли пак да се не бојиш власти? Чини добро и имаћеш похвалу од ње.
  4. Јер је слуга Божији теби за добро. Ако ли зло чиниш бој се, јер не носи мача узалуд, јер је Божији слуга осветник, да излије гнев на онога који зло чини.
  5. Зато је потребно покоравати се не само због гнева, него и због савести.
  6. Јер због тога и порезе плаћате, јер су службеници божији који се тиме стално баве.
  7. Подајте, дакле, свакоме што сте дужни: коме порезу – порезу, коме царину – царину, коме страх – страх, коме част – част.
  8. Не будите никоме ништа дужни осим да љубите један другога; јер који љуби другога испунио је закон.

Дакле, ово није написао ни патријарх Пиринеј, ни министар Пажин, ни Амфи ни Јоаникије него Свети Павле. И има да буде овако. Не интересује ме што има да каже Џомке или Гојко Перовић или Марко Бато Царевић или Пипун и Манда и Дачић и Вучић… И, наравно, Џеј.

И да се зна: глупости о којима ови причају нису канони него – канонада етнофилетистичког клеронационализма. Србија је проблем надувала дотле да су се потенцијални туристи почели бојати; овог јануара на мрежама драстично пао „еарлy боокинг“, или, да преведем за талибане са молебана, ране резервације у туризму. И не само пао, него и застао. Чак су и упити изостали.

Не знам како министарства о томе ништа не знају и не причају, али ово вам могу потврдити многи туристички радници са Приморја. Зашто се то догађа? Због шетача, односно србоwалкерса. Велике су шансе да ће у случају наставка овога циркуса и предсезона, па можда и сезона, да пропадну. Јер: избори у Србији су у априлу и ово има да траје, јер цела сврха ове тарапане у нашој земљи је дизање рејтинга Вучићу пред изборе.

Нема нам друге, господине премијеру, него покажите им Павлову посланицу и њихова права по нашим законима и забраните тефериче. Не брините, још ће да вас заволе. Не верујете? Има у њима нека садо мазо нота која вероватно настаје од постова и покоре и због тога воле грубијане.

Давног 1938. љета Господњег, за регенства принца Павла Kарађорђевића и Стојадиновићеве владе, коњичка полиција је пендрецима изубијала и растерала „молебан“ СПЦ организован против потписивања конкордата са Ватиканом. Толико су их испреметали да је тај молебан назван крвава литија.

Е, педесет година после тога, Амфи љуби бетон на писти где је на сурчински аеродром ногом крочио онај дендипрестолонаследник Kарађорђевић. Страх је, дакле, пренесен и на Амфи-ја који није био у литији 1938. год.

Знате ви боље од мене, господине Марковићу, да туризам чини готово четвртину нашег БНП, а са комплементарним услугама знатно више.

Можемо ли ми као друштво и ви као власт допустити себи да крахирамо у тој области због распадања реда и поретка?

Знате да су због немира пропадале сезоне и у много јачим државама и системима од нашег, и да се није лако повратити после тога. Пар лоших сезона доводи до пада заинтересованости потенцијалних инвеститора за улагања и пораста задужености земље, пада кредитног рејтинга и рецесије. Зато реагујте одмах, законито и одлучно.

Најгоре би било да пропаднемо због ових зомбија. И чуш, они траже реституцију имовине коју им је одузела социјалистичка Југославија, а не пада им на ум реституција опљачкане имовине ЦПЦ и културних споменика и артефаката. Kао не важи институт државине из СФРЈ а важи из Kраљевине Југославије. Свјати Боже, свјати крепки, свјати бесмертни!“

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар