Председница Владе Ана Брнабић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић обишли су први аутоматски радарски центар РХМЗ-а у месту Близоње код Ваљева у чију изградњу и опремање је уложено 308 милиона динара.

Центар аутоматски у скраћеном времену дејства управља противградним ракетама са 99 лансирних позиција и штити подручје 13 општина односно више од 560.000 хектара површине са успешношћу од 70 процената заштите од града. Премијерка је оценила да је аутоматски систем противградне заштите веома важна ствар као једно од системских стратешких улагања како би пољопривредна производња била ефикасније а приноси већи.

На успостављању аутоматске противградне заштите предано се и стручно ради од 2016. године и сада стижу резултати, рекла је премијерка и додала да су оваквих системи требали Србији деценијама уназад, да се причало а није ништа урадило.

  • Ово је први аутоматизовани радарски центар у Јужној Европи и још једном смо показали да Србија јесте и може да буде лидер – рекла је Брнабићева и додала да је посебно поносна што је антиградни ракетни систем дело домаће „Трајал корпорације“.

У буџету за следећу годину издвојено је 600 милиона динара па ће аутоматизација противградне заштите бити настављена на Фрушкој гори, Ужицу и Букуљи. Премијерка је рекла и да ће држава наставити да подржава пољопривреду кроз системске мере а код заштите од града то су субвенције за осигурање и до 70 процената, односно за набавку противградне опреме.

Министар пољопривреде Недимовић објаснио је да је радарски центар код Ваљева пилот пројекат и додао да је сада дигитализован па је брзина реакције до испаљивања 20 секунди када се противградним ракетама може гађати 16 циљева.

Оставите Коментар