Изјава министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова о понижавајућем стању санаторијума Камчија у Бугарској, који је у власништву Градске куће Москве, може се схватити као намера да се тамо направи руска база, сматра Атлантски савет Бугарске.

„Да ли се припрема стварање руског ’хуманитарног центра‘ у Бугарској? Влада Бугарске треба да одговори на ту дрску руску провокацију. То је потез чији је циљ тестирање граница стрпљења и воље за заштиту наших националних интереса. То је још један ударац у контексту покушаја Русије да присили Бугарску да подлегне притиску и дозволи Москви да реализацију својих енергетских пројеката у нашој земљи и на Балкану учини неповратном“, истакао је Атлантски центар.

Внимание!Подготвя ли се създаването на руски "хуманитарен център" в България!?!След руския "анклав" в Росенец, ще има…

Gepostet von Атлантически Съвет / Atlantic Council of Bulgaria am Dienstag, 24. Dezember 2019

Раније је Лавров изјавио да Влада Русије ради на питању преноса санаторијума у савезно власништво. Стварање културно-хуманитарне платформе на основу тог санаторијума било би коришћење „меке моћи“ у њеном најпозитивнијем смислу, одговорио је министар на изјаву да би Влада требало да формира руски хуманитарни центар у Камчији за промовисање интереса Русије у Европи.

Санаторијум и здравствени комплекс Камчија налази се на обали Црног мора недалеко од Варне.

Advertisements
--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here