У једној од највећих кула унутар Хиландара, Пиргу Светог Саве, налази се капелица где Свети Сава молио. У истој кули налази се фреска на којој су двојица младића урезала своја имена, као и годину посете.

Верници који су посетили ову кулу, приметили су урезана имена и овај вандалски чин, фотографисали оскрнављену фреску и поделили на друштвеним мрежама.

Убрзо су почели да се нижу коментари и осталих корисника који су осудили овакав чин:

– Свакога ко оштети или уништи историјско верско или културно наслеђе, треба оштро казнити искључивио друштвено-корисним радом на јавном месту у месту становања-крај приче – стоји у једном коментару.

Грађани су оштро реаговали на овакво непоштовање и скрнављење светих места.

– У Хиландар не може нико да уђе да на пре тога није најављен тј. да му није одобрено, пошто постоји евидениција за 2019. пронаћи их, казнити, поднети пријаву… најстрожије казнити како би послужили као пример убудуће да ником више не падне на памет – писало је.

“Kула Светог Саве је препуна потписа, нажалост. Наша династија градила да би потомци долазили, гребали фреске својим потписима. Забрана + казна за сваког ко се потписао.”, “Стари фрескописци су се ретко потписивали из скромности, а данашњи дивљаци се потписују када нагрђују.”, “Ово је озбиљно кривично дело, оскрнављење верског и културног наслеђа! А пре свега, срамно и јадно је…на шта су људи спремни…језиво!” – неки су од коментара.

Оставите Коментар