Последњи подаци показују да је од јануара до августа скоро 2,5 милиона туриста посетило Србију, што је за шест одсто више у односу на исти период прошле године. Међу тим туристима највише је кинеских, турских и немачких туриста.

У интервјуу за „Анадолију“, Лиљана Станковић, менаџер за односе с јавношћу Националне туристичке организације Србије, рекла је да Турска и Србија деле многе културне сличности.

  • Шта Турци мисле о Србији, показали су смисливши паролу „Откривање близине“ због свог првог утиска када дођу у Србију. Такође, ноц́ни живот у Београду сматрају веома атрактивним – рекла је Станковиц́.

Она је рекла да Kинезе, којима није потребна виза за посету Србији, привлаче „нетакнута природа и културно-историјска места“.

Српска влада потписала је споразум са „Флиггy“, платформом за онлајн регистровање путовања, која је у власништву Алибабе, ради промоције земље као туристичке дестинације. Такође, туристичка канцеларија удружила се са турским националним превозником „Туркиш Ерлајнс“ због промоција.Страни туристи радије проводе годишњи одмор у великим градовима, док домаћи туристи углавном време проводе у бањама.

  • Први избор домаћих туриста су бање, углавном Врњачка и Сокобања. Следе планине Златибор и Kопаоник – каже Станковић.

Странци се сливају у Београд или Нови Сад, иду на Златибор, у Врњачку Бању и на Kопаоник, познат по својим живописним погледима и врелима. Гвоздена капија, Ђердапска клисура и Лепенски вир, прво урбано насеље у Европи које потиче из 9.000 године п.н.е. су одредишта која се не смеју пропустити, додала је.

  • Предлажемо да се шетају древним стазама римских царева у месту које је под заштитом УНЕСЦО-а Гамзиграду и Феликс Ромулијани, заједно са Винимацијумом и Медијаном. Посетите наше манастире Студеница и Сопоћани који су на листи УНЕСЦО-а где ћете научити нешто о правим животним вредностима. Не пропустите импресивни поглед са београдске тврђаве, вечног чувара наше престонице који вековима надгледа и ушча река и народа -закључила је она.

Други по величини српски град Нови Сад припрема се да буде Европска престоница младих 2020. и Престоница културе 2021. Он је дом светски познатог музичког фестивала Егзит који ће 2020. прославити својих 20 година.

Leave a Reply