Тројица шампиона из хрватској језика су седамнаестогодишњи Срби, а њихова наставница Мира Бичанић је победница чувеног квиза „Милијунаш”. И да прича буде још необичнија, ученици Ђорђе Суботић, Синиша Ненадовић и Александар Медић су ученици Српске православне гимназије „Kантакузина – Kатарина Бранковић” коју је 2005. године основала Митрополија загребачко-љубљанска.

У елитном загребачком насељу Свети дух гимназија подсећа на велелепну тврђаву, окружену вилама и тениским теренима, а већ неколико година, слови за једну од најпожељнијих у читавој Хрватској, па је уписују и ђаци који нису православне вероисповести.

Момцима није било тешко да растуре на квизу који је, током пуних седам месеци организовала загребачка Градска књижница, али је њихов успех био таква сензација у хрватској јавности, да су у насеље на ободу Загреба послати репортери водећих медија.

Седамнаестогодишњи Ђорђе Суботић, пореклом из Kнина, понајбоље је описао неочекивани успех ученика православне гимназије:

“Ако неко може добро знати енглески, а енглески му није ни близу матерњи језик, зашто ми не бисмо знали хрватски”, казао је Ђорђе за „Слободну Далмацију” одмах по неочекиваној вести. Ђорђе је одлучио да упише школу СПЦ на предлог пријатеља.

“Основну школу сам завршио у Kнину. Сада сам ученик 3. разреда. Ове године учествовао сам  на два жупанијска такмичења из историје и географије. Иначе, посебно ме занима  биологија и хемија и размишљам о упису фармацеутског факултета”, каже он за „Политику”.

Његов другар Синиша Ненадовић је родом из села Доњи Борки, у околини Дарувара. Породични пријатељ му је препоручио да упише школу. Основну је завршио у селу Сирач. “Осим овог квиза, текуће школске године учествовао сам на школском такмичењу из историје. Након завршетка гимназије размишљам о студијама на правном факултету или политичким наукама”, рече Синиша па побеже. На распуст, наравно.

Трећи члан тима Александар Медић родио се у Црној Гори мада су његови родитељи пореклом из Kнина. Основну школу и први разред гимназије завршио је у Херцег Новом, а за Српску православну гимназију у Загребу одлучио се након погледане видео презентације о школи. Ове године учествовао је на жупанијским такмичењима из биологије и географије.

“Резултат остварен на жупанијском такмичењу из географије квалификовао ме је на државно такмичење одржано почетком маја у Трогиру. Следеће године бих желео да упишем медицински факултет”, прича Александар пакујући кофере.

Оставите Коментар