Један од најбољих Европљана у НБА, игра за Словенију, али своје српско порекло и православне и српске обичаје и традицију не запоставља и веома поштује

Иако је и даље активан играч и пред њим је сигурно још неколико врхунских НБА сезона, Горана Драгића већ сада и ми и јавност можемо сматрати легендом пре свега словеначке, а потом и европске кошарке.

Искусни плејмејкер, по мајци Словенац, по оцу Србин, успео је да током 12 досадашњих НБА сезона остави приличан траг у најјачој лиги на свету и сврста себе међу неке од најбољих играча „с ове стране Атлантика“ који су заиграли у НБА.

Ипак, без обзира на то што је својевремено одабрао да игра за репрезентацију земље у којој је рођен и са којом је на крају крајева освојио и злато на Еуробаскету и то баш победом у финалу над Србијом, своје српске корене и порекло никада није ни заборавио, нити је престао да поштује српску и православну традицију.

До сада је већ познато да се у дому Драгића, где год да се налазе у САД, увек славе и Божић и Ускрс и слава по православним обичајима.

  • Последња два Божића сам славио код куће и било је супер. Kада сам на путовањима то иде мало теже. Понекад морам Американцима да објашњавам зашто не славим Божић истог дана када и они, да сам ја православан. Саслушају ме, скапирају о чему се ради – испричао је Драгић у интервјуу за „Сербиан Тимес“.

Горан такође поштује и славу коју је наследио од свог оца, а то је Свети Јован и то је још једна прилика да окупи што већи део породице ако су могућности такве.

  • Kод нас се у породици држи до тога, славимо празнике, увек смо водили рачуна о томе. Ускоро ће и наша слава, Свети Јован, када се по традицији у нашој кући окупе пријатељи, некад дође родбина из Босне, Словеније. Моја жена је Српкиња, њени су из Бањалуке, и прави је мајстор за све те домаће специјалитете, босанске пите, за Божић замеси погачу у коју стављамо дукат, увек буде весело – испричао је још Драгић.

Оставите Коментар