Према речим гувернерке Централне банке Русије, банке из неколико земаља планирају да учествују у руској мрежи за трансфер новца, која служи као алтернатива SWIFT систему.

“Наша мрежа је отворена за спољне партнере који желе да се прикључе. Овај посао је већ у току и банке из неколико земаља су спремне да се прикључе” рекла је Елвира Набиулина на првој студентској конференцији ЕУ – Русија, која се одржава у Москви.

Москва је почела са радом на сопственом платном сервису који је назван СПФС (Систем за пренос финансијских порука) а који је развијен усред претњи да Русија може бити искључена из SWIFT-а.

Гувернерка Централне банке Русије каже да руска алтернативна мрежа има исте стандарде као и  SWIFT. Погодно је за оне који се придруже јер не морају да мењају своје интерне механизме. Штавише, не само банке већ и велика предузећа могу директно да се прикључе, што су нека већ и учинила.

У међувремену, СПФС се већ користи у Русији, где 18 одсто новчаних трансакција пролази кроз овај систем. Банке стога могу да бирају који систем желе да користе и “брзо се пребаце” у случају било каквог ризика, каже Набиулина.

Раније ове године, руска Централна банка објавила је да је алтернатива  SWIFT систему у земљи остварила значајан напредак јер је већ у складу са међународним стандардима и страни играчи се могу интегрисати у њега. У априлу, регулатор је саопштио да је потписао споразуме са два нерезидента и разговарао са још пет. Улазак у мрежу омогућава страним играчима да заобиђу западне санкције, омогућавајући им да сарађују са руским компанијама погођеним санкцијама.

На домаћем нивоу се, око 500 учесника, укључујући велике руске финансијске институције и компаније, већ придружило СПФС мрежи.

Оставите Коментар