Министар одбране Александар Вулин обишао је данас припаднике Прве бригаде у касарни “Бачка” у Бачкој Тополи.

Vojska Srbije i nadležne službe u toku epidemije

Током посете, командант Прве бригаде Kопнене војске бригадни генерал Зоран Насковић информисао је министра одбране о ситуацији у гарнизону Бачка Топола, као и о ангажовању припадника Прве бригаде Kопнене војске на спречавању ширења вирусне инфекције Kовид-19.

Министар Вулин је истакао да су припадници Прве бригаде на себе примили први и најтежи удар коронавируса, поред њих је прошло више стотина хиљада наших грађана који су се вратили из иностранства, а на себе су преузели највећи део обезбеђивања мигрантских кампова.

  • За све то време, обезбеђивали су и најбитније здравствене установе, као и социјалне установе за које нам је наређено да их чувамо и обезбеђујемо. Неки од њих су и заражени и оно што са великим поносом, срећом и олакшањем могу да кажем, огромна већина њих је на путу потпуног опоравка. Само у гарнизону Бачка Топола, од 169 тестираних, 168 наших припадника је негативно, здрави су и могу да наставе са испуњавањем својих дужности. Молимо се за припадника Прве бригаде који је на респиратору и који је у најтежем стању. Војно здравство и цивилно здравство у Kлиничком центру у Новом Саду дају све од себе да га сачувају, и све што медицинска наука може да понуди и уради биће урађено да бисмо сачували и њега – нагласио је министар Вулин.

У име врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, у своје лично име, као и у име начелника Генералштаба војске Србије генерала Милана Мојсиловића, министар Вулин је свим припадницима Прве бригаде захвалио на храбрости, упорности и на томе што су извршили све своје задатке.

  • Прва бригада је задржала свој положај – закључио је министар Вулин.
Vojska Srbije

Према речима команданта Прве бригаде генерала Зорана Насковића, та бригада извршава све додељене задатке у вези са спречавањем вирусне инфекције Kовид-19.

  • Тренутно смо ангажовани на обезбеђењу затворених граничних прелаза, прихватних центара, домова за смештај и негу старих лица и здравствених установа. У протеклом периоду били смо ангажовани на уређењу објеката за прихват и смештај наших грађана који су се враћали из иностранства у Моровићу, објекту Летенка на Фрушкој Гори и три објекта у Суботици. Са волонтерима града Новог Сада, уредили смо и опремили две хале на Новосадском сајму са 1.000 кревета и пратећом опремом, коју је тај град обезбедио – нагласио је генерал Насковић.

Током извршења тих задатака, како је истакао, део припадника бригаде је заражен коронавирусом.

  • Део припадника је већ излечен и пуштен је на кућно лечење, и надамо се њиховом скором повратку редовним задацима у јединици – истакао је генерал Насковић.

Министар Вулин је током данашњег обиласка разговарао и са припадницима одељења за здравствену заштиту у касарни „Бачка“.

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Управе за војно здравство бригадног генерала др Угљеше Јовичића, обишао је на Васкрс лекаре и медицинско особље Војномедицинског центра „Kарабурма“ и припаднике Војске Србије ангажоване на медицинским и немедицинским задацима у Привременој болници на Београдском сајму, и свима честитао велики хришћански празник.

Vojska Srbije
  • Дошао сам да пренесем искрену захвалност председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића свим овим људима. Без обзира да ли су они војници, да ли су лекари, сви су на истом послу, сви су на истом задатку. Захвални смо им баш као што смо захвални сваком оном који је дао свој допринос било зато што је остао кући и поштовао оно што му је држава рекла или зато што је радио нешто што је његово занимање налагало да ради – поручио је министар Вулин.

Иако су припадници Војске Србије и Министарства одбране на првој линији фронта, министар Вулин истиче да се они често сусрећу и са незахвалношћу и са неразумевањем, али да су они, упркос томе хумани, сигурни и професионални.

  • У име председника Вучића, у своје име и читаве Војске и Министарства одбране, хоћу да се захвалим овим људима. Они су борци, они су хероји, они су прва линија фронта – она линија која није пала – нагласио је министар Вулин.

Главни медицински кординатор Привремене болнице на Београдском сајму потпуковник др Вељко Милић истиче да се у болници осећа празнични дух, али да сви који су радно ангажовани на Сајму, без обзира на празник, обављају своје задатке као и сваког дана.

  • Бројно стање у болници на Сајму је 376 особа. Током јучерашњег дана имали смо доста отпуста, али је било и пријема. Пацијенти одлазе својим кућама и мислим да је то најбољи празнични поклон за њих. Дух празника се осећа, нарочито што смо добили васкршња јаја. Сваки пацијент по више комада – рекао је потпуковник Милић и похвалио мотивацију запослених на Сајму, како оних који долазе из цивилних и војних структура, тако и волонтера који су дошли да помогну.
Lazar 3, vojska srbije, Druga brigada

Пуковник Милић је захвалио министру Вулину и генералу Јовичићу што су их посетили на данашњи велики празник, јер како каже за све који ту раде посета је вид признања за сав досадашњи труд и рад.

Према речима главне медицинске сестре Војномедицинске академије Бојане Јовановић, тренутно ангажоване у Војномедицинском центру „Kарабурма“, тимски дух је оно што мотивише њу и њене колеге да победе у борби против коронавируса. Она истиче да је од појаве вирусне инфекције Kовида-19 Војномедицинска академија почела са обуком и психолошком подршком за све медицинске сестре и здравствене техничаре те установе.

  • Постоји велики тимски дух, који ми иначе градимо у Војномедицинској академији. Иако је у згради ВМЦ „Kарабурма“ ангажовано око 120 здравствених техничара из различитих организационих јединица ВМА, овде функционишемо као једна целина. Тимски рад и тимски дух је оно што нас води ка победи, а највећи предах је када чујемо да се пацијент отпушта својој кући – рекала је Јовановићева, истичући да је веома срећна и попут својих колега почаствована празничном посетом министра Вулина ВМЦ „Kарабурма“.

Оставите Коментар