Србија би до краја године требало да добије прву батерију кинеског ракетног система ПВО ФК-3, а то је само део моћног оружја које нам стиже. Осим тога очекују се ракете из Француске, “Ербасови” хеликоптери, борбени дронови…

Систем ФК-3 је хибридна варијанта руског система С-300 и америчког “Патриота”, објашњава за “24седам” војни аналитичар Владе Радуловић.

  • Он може да дејствује по циљевима у ваздуху, на висини од 27 километара и даљинама до 100 километара у радијусу. Србија ће на овај начин потврдити то да смо једина земља у Европи која је корисник кинеског наоружања – објашњава Радуловић.

Он каже да је ФК-3 важан за нашу војску пре свега зато што ћемо тако моћи да штитимо наш ваздушни простор, с обзиром да нам се до сада борба против циљева у ваздуху сводила на “Куб” и “Неве”, који датирају још из доба Совјетског савеза.

  • Овај систем има америчку идеју осматрања у ваздуху, идеја лансера је совјетска, а кинеска шасија. То је уствари три у један – додаје он.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Руски систем и француске ракете

Друга велика новина која очекује нашу војску је унапређена верзија система “Панцир”.

  • Систем “Панцир” је наставак сарадње са Руском федерацијом. Не можемо још причати о којој се варијанти система “Панцира” ради, али је вероватно реч о варијанти “Панцир С1-М”. Овај нови “Панцир” има унапређен шасију “Камаза” и хидраулично вешање, чиме је унапређена сигурност. Када говоримо о ракетама он има унапређен систем борбених ракета, које су остале истих димензија, али ће имати скоро суперсоничну брзину и дејство на даљинама од 30 километара – каже Радуловић и додаје:
  • Интересантно је да те нове ракете немају класични контактни сензор циља, него када ракета дође до мете она се просто распрши у шрапнеле, који буквално направе једно поље испред мете. Рецимо као када улетите у рој комараца. “Панцир” је показао велику ману у Сирији и Либији у борби са беспилотним летелицама. Али је и то сада промењено па ће имати посебне ракете које су намењене управо за борбу против беспилотних летелица. Четири такве ракете улазе у један лансер, а може са сваке стране да буде по један – објаснио је Радуловић.

Оно што је занимљиво су и француске ракете “мистрал”, које могу да буду монтиране на возила домаће производње. Радуловић објашњава да се ради о јако захвалним ракетама које може користити како копнена војска, тако и ваздушне односно јединице на води.

  • Србија очекује и испоруку француских ракета “мистрал 3” и “мистрал 3 плус”. То су ракете кратког домета до 7,5 километара висине и даљине до 11 километара. То је лако преносиви систем, нешто као наша “Стрела 2М” и “Шило”. Њега може лансирати један човек са једне тачке, а друга варијанта је могућност интеграције на возила која се налазе у јединицама копнене војске. Трећа варијанта је да се може поставити на чамце, бродове па чак и хеликоптере. Она је због тога јако захвална. Код нас ће се вероватно лансирати на системе ПАСАРС – каже Радуловић.

Ракете које могу да носе бомбе од 500 килограма

Војска Србије је већ у свој систем наоружања ставила беспилотне летелице из Кине, али мањег габарита. Сада се очекују летелице које би могле да носе чак 500 килограма терета.

  • Оно што је следећи сегмент је да идемо на озбиљније летелице које могу да лете на 9.000 метара висине и понесу до 500 килограма убојитог наоружања. Оне служе за бомбардовање, односно за дејство по циљевима на земљи. Имају предност јер вам чувају људство и авионе. И на крају крајева цена коштања је предност, нарочито када причамо о кинеским моделима као што су ЦХ-4 и ЦХ-5. Коштају знатно мање од америчких беспилотних летелица, а далеко мање од авиона. Разлика у цени може да варира и до неколико десетина милиона евра – каже Радуловић.

Сем војске и МУП ће добити појачање у виду хеликоптера “ербас Х-215 супер пума”. Прва од три летелице се очекује ускоро и требало би да буде испоручен пре краја 2021. године.

  • У суштини то је наставак сарадње са “ербасом”. Очекује се да добијемо та три вишенаменска хеликоптера, којима је примарна компонента транспорт. С тим да поред те улоге могу да буду коришћени за помоћ цивилном становништву у случају поплава и слично – објаснио је Радуловић.

Радован Марковић

Оставите Коментар