Горан Весић, заменик градоначелника Београда, рекао је за портал Србија Данас да ће се новим изменама Закона о озакоњењу објеката и Закона о планирању и зградњи коначно стати на пут бесправној градњи и варању грађана Србије од разних приватних инвеститора.

Како каже, Град Београд је веома задовољан новим изменама та два закона. Истовремено, Весић се захвалио Влади Републике Србије и премијерки Ани Брнабић што су позвали Управу Града Београда да учествују у том пројекту.

– Апсолутно сам уверен да се изменама закона први пут може омогућити нашем друштву да стане на пут бесправној градњи. Ми ћемо се, као локална самоуправа, потрудити да донесемо много више инструмената како би се нелегална градња зауставила. Први инструмент ће бити да за бесправну градњу одговара не само бесправни градитељ већ и власник парцеле! Друго, неће бити могућа промена власништва кад је у питању бесправна градња, односно неће бити могуће прикључење на струју, воду и остале инфраструктурне елементе – каже Весић.

Он је апеловао на грађане, који живе у бесправним објектима, да их хитно легализују, јер, како каже, Закон о озакоњењу објеката важи пет година, односно нелегални објекти имају рок од пет година да се озаконе.

– Од 2014. године смо скоро 65 одсто Београда покрили урбанистичким планом, а 2014. године је било покривено свега 33 одсто, што значи да данас можете без проблема да добијете грађевинску дозволу која се, према новом Закону, добија за 28 дана. Према томе не постоји ниједан разлог да се не врше озакоњења објеката и да се добијају грађевинске дозволе – истиче наш саговорник.

Весић је најавио израду регистра свих нелегалних објеката, тако да ће грађани убудуће моћи да провере да ли је неки објекат нелегалан и у ком је статусу како их више приватни инвеститори не би варали.

– Поред тога, у Закону јасно пише да се могу озаконити само они објекти који се у налазе на сателитским снимцима направљеним од новембра 2015. године и ти сателитски снимци ће бити доступни свим грађанима, што значи да грађане више нико неће моћи да вара. До сада је био велики проблем што су грађане приватни инвеститори доводили у заблуду. Кажу им да купе неки објекат, а онда кад га купе схвате да немају паркинг или да имају лошу канализацију, или лошу водоводну мрежу и да не могу никада да легализују свој објекат. Онда оду код нотара да виде шта су потписали, па угледају да ситним словима пише да приватни инвеститор за све те аномалије не одговара. Овим изменама закона ће свему томе доћи крај – наглашава Весић.

Према његовим речима, бесправни објекти ће од сада моћи да се руше након другостепеног решења о озакоњењу, а не тек након одлуке Управног суда. Такође, новина је и да више неће постојати општинска и грађевинска инспекција, већ ће град Београд преузети целокупну инспекцију:

– Ми ћемо, као град Београд, заузврат свим општинама дати легализацију до 200 квадрата, а приградским општинама чак и већу легализацију, односно за већи број квадрата. Дакле, они ће добити веће надлежности, али ће их град Београд зато строго контролисати.

Градски буџет је у последње четири године, тврди Весић, путем беправне градње, оштећен за износ између 70 и 100 милиона евра.

– То значи да су бесправни градитељи украли један нови савски мост који тек треба да градимо или један тунел који ћемо градити између Саве и Дунава, а који ће почињати од Економског факултета и завршавати код Панчевачког моста. Ја не знам како ти лопови могу мирно да спавају. Бесправно подигли објекат, ништа нису платили држави, узели екстра профит и продали те објекте и ставили паре у свој џеп, па то је чист лоповлук – оцењује наш саговорник.

Променама закона, објашњава Весић, неће поскупети цена некретнина, будући да држава креће у пројекат јефтине станоградње, а јефтини станови ће чак спустити цену некретнина.

Такође, он је најавио и изградњу јарбола у Београду за следећу годину.

– Расписаћемо конкурс за то, а оно што вам први пут сада кажем, јесте да ћемо ми позвати неколико компанијама и сазвати скупштине станара у свим зградама у јавно-стамбеном власништву, које испуњавају законске услове и поклонити им српске заставе. Замолићемо их да истичу нашу заставу на дан кад су државни празници, јер је веома важно имати идентификацију са сопственом државом. Ми треба да се поносимо српском заставом – каже Весић и додаје да не разуме како неко може бити против тога.

Горан Весић се осврнуо и на емисију Зорана Кесића у којој је глумац Никола Ђуричко извргнуо руглу новогодишњи тунел на Обилићевом венцу који је урађен у бојама српске заставе.

– Не знам зашто Зорану Кесићу и Николи Ђуричку смета српска застава, али нажалост, има људи који не воле наша национална обележја. Већина људи у Србији воли српску заставу. Проблем је у томе што они етикетирају људе који воле српску заставу, што они мисле да нико не сме да воли српску заставу зато што их они не воле, то је проблем. Људи, ово је слободна земља, свако има право да мисли глупости. Вероватно ће опозиција, ако некада буде победила на изборима, укинути наше заставе – каже Весић.

Упитан да прокоментарише захтеве некадашњег градоначелника и једног од лидера опозиције Драгана Ђиласа да се одређени медији забране и да се уредници лично казне затвором, Весић каже да је бизарно што управо Ђилас говори о слободи медија.

– Кад је био на власти својевремено у овој земљи, покојна Верица Бараћ га је оптужила да је утицао на уређивачку политику свих медија у Србији. Никада се није догодило у Србији да један политичар на власти тако утиче на политику медија као што је то радио Драган Ђилас. Он је утицао и на Јавни сервис, који је државни медиј, односно који је јавно гласило свих грађана Србије, радио је са Студијом Б, који је био у власништву града Београда, продајући све секунде. Да не причамо о томе да је Ђилас био сувласник дневних новина „Пресс“ заједно са тајкуном Мирославом Мишковићем. Док је био власт у Београду, полиција је улазила у уредништво „Борбе“ и имала задатак да приведе главног и одговорног уредника. Зато што је „Борба“ објавила на насловној страни да је Србија на тајној седници Владе дала милион долара за Миладина Ковачевића, што се на крају испоставило да је тачно – каже Весић.

Додаје да је исте те године заштитник грађана Саша Јанковић написао како у Србији нема проблема у медијима.

– Да ли се сећате да је ико могао да каже иједну ружну и лошу реч за Ђиласа до је он био на власти? Данас имате више медија који нападају Александра Вучића и његову породицу и сараднике него оних који их штите. Када Ђилас прича о слободи медија, он, заправо, прича о славним данима своје прошлости, кад је управљао свим медијима у Србији. Грађани су због тога 2012, 2014. и 2018. године јасно рекли да га не желе на власти – каже Весић.

Он је још једном искористио прилику да позове Драгана Ђиласа на ТВ дуел.

– Он не сме да да изађе на дуел са мном зато што бих га питао све ово! Питао бих га како се то обогатио продајући жваке, како је могуће да су његове фирме оствариле 98 одсто промета док је био на власти, како је могуће да је 2007. године, док је био Коштуничин министар, пријавио 70.000 евра уштеђевине своје супруге, кућу на Дедињу и ауто из 2003. године? Зашто је отео простор за децу и омладину у Пионирском граду и направио кућу „Великог брата“ да би зарађивао паре? И он данас прича о ријалитијима. Макар да је купио приватну земљу, па изградио ту кућу, него је отео државну земљу и направио ријалити. Па, то је бизарно – истиче наш саговорник.

Весић је такође најавио и више пројеката које град планира да покрене наредне године.

– Биће завршена реконструкција Трга Републике, почеће реконструкција Улице 27. марта, Улице Краљице Марије и Улице Џорџа Вашингтона. Такође, почеће реконструкција Савског трга и изградња споменика Стефану Немањи, што ће бити монументални споменик висине од 21 метра. Биће реконструисана Савска улица и пуштен у саобраћај Булевар Вудроа Вилсона – каже Весић и додаје да ће бити урађена и реконструкција Карађорђеве улице од Геозавода до Бранковог моста.

Биће, каже Весић, расписани тендер за реконструкцију Савског моста, односно постављање новог савског моста између блокова и Аде Циганлије, затим тендер за изградњу тунела који ће почети код Економског факулта, а завршавати се код Панчевачког моста и тендер за Топчидерски тунел, а ући ћемо и у другу фазу реконструкције Булевара патријарха Павла.

– Почеће да ради трамвајска мрежа између Бановог брда и Новог Београда, а сигуран сам да ћемо купити, заједно са Владом Републике Србије, Стару шећерану – објашњава заменик градоначелника. – Поћече реконструкција Музеја града Београда, а биће завршено и пројектовање Музеја Николе Тесле. Завршићемо уређење Земунског кеја, радићемо на реконструкцији Авијатичарског трга. Дакле, много посла је пред нама и много пројеката. Сигуран сам да ће сви Београђани овим променама бити задовољни – закључује Весић.