Прошле суботе је одржан четврти по реду протест грађана у Београду под слоганом „Један од пет милиона“. Окупљања су иницијално организована због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића. Управо у овој другој реченици леже и неке питања, која би зарад грађана који протестују и целокупне јавности требало да добију разјашњење.

Наиме, широј јавности није представљено ко је организатор протеста, тачније да ли иза њега стоје политичке партије или је у питању грађански бунт?

Пред медијима се у протеклих месец дана најчешће појављивала Јелена Анасоновић, као организаторка протеста. Ова студенткиња је недавно, гостујући са колегом Миодрагом Симовићем на Н1 рекла да је у њиховој организацији седам људи у најужем кругу, као и још 22 особе које им помажу, а да су организационе вештине стицали на претходним протестима.

Кажу да су добили подршку од синдиката и опозиционих партија који су спремни да им помогну око редара, али да им помажу и грађани.

Истакли су, с друге стране, да нису чланови странака.

Међутим, остаје отворено питање – да ли је Јелена Анасоновић и даље чланица горе поменуте Левице Србије, с обзиром на то да је била у тој странци током кампање за београдске изборе, о чему сведочи гостовање у емисији „Уз јутарњу кафу“ на ТВ Наша, али и то што је била кандидат за одборницу на листи окупљеној око Драгана Ђиласа под редним бројем 77.

Да ли је у потоњем временском периоду напустила партију, чији је лидер Борко Стефановић остаје засад непознаница, пошто нам Анасоновић не одговара на позиве.

Иако се првобитно јавила на број телефона познат редакцији, казала нам је да смо погрешили број, док на поруке није одговорила до објављивања овог текста.

С тим у вези, остала су још нека питања без одговара, попут оних да ли иза организације протеста грађана ипак стоје политичке партије, односно Левица Србије и Савез за Србију, с обзиром на то да је један од кључних организатора јесте/била чланица поменуте партије, као и због чега смета транспарент „Да ови оду, а да се они не врате“, који је на њену интервенцију уклоњен са чела протесне колоне у прошлу суботу, о чему такође постоји видео запис.

Тако да поред захтева грађана који протестују, а то су смена Небојше Стефановића, пет минута за њихове представнике на јавном сервису и једнако извештавање о свим политичким опцијама у информативном програму, као и откривање починиоца и налогодавца убиства Оливера Ивановића, покушаја убиства Борка Стефановића и покушаја убиства Милана Јовановића, остаје и захтев јавности – ко су организатори протеста.