Америчку ратну морнарицу тешко да ће обрадовати сценарио по коме ће на сваком руском броду бити распоређена хиперсонична противбродска ракета класе „Циркон“, јер ће уз помоћ таквих ракета и омањи ракетни бродови бити у могућности да потопе америчке капиталне бродове, пише „Нешенел интерест“.

Амерички лист подсећа да је у јануару ове године Русија извела прве бродске вежбе помоћу ракета „Циркон“. Фрегата пројекта 22350 „Адмирал Горшков“ гађао је из акваторије Баренцовог мора копнене мете на војном полигону ракетом „Циркон“.

Месец дана пре тих вежби, у децембру 2019. године, директор Уједињене корпорације за бродоградњу Алексеј Рахманов изјавио је да ће сви нови руски ратни бродови бити у могућност да испаљују хиперсоничне ракете, укључујући и „Циркон“ и „Калибар“.

Амерички лист пише да су се ракете „Циркон“ у великој мери претвориле у „страшило“. Према информацијама, које су до данас познате, ракете могу погодити мету на удаљености до хиљаду километара, а развијају брзину од осам или девет маха.

Како аутор чланка истиче, опасност од „Циркона“ је довољно велика да би се Велика Британија забринула, јер системи ПРО на њеном новом носачу авиона типа „Квин Елизабет“ не може да заустави руске хиперсоничне противбордске ракете.

„Нешенел инетерест“ подсећа да руска флота тренутно располаже са око 30 разарача и фрегата, 50 корвета и 30 малих ракетних бродова. Катер „Тарантула“ од 500 тона могао би са „Цирконом“ или сличним оружјем потопити америчку крстарицу, па чак и носач авиона, тврди аутор чланка.

Међутим, „Нешенел интерест“ пише да САД имају предност у области навођења и координације.

Амерички лист пише да на малом воденом простору недалеко од руске обале и уз подршку радара и авиона, руски бродви опремљени „Цирконима“ могу остварити изванредне резултате.

Оставите Коментар