Пре 30. година у италијанску луку Бари стигао је брод препун избеглица из Албаније, у потрази за бољим животом. Међутим, мало ко од њих је у својим намерама успео.

Чувена фотографија брода „Вљора“ показује сцену која је била до тада невиђена. Око 20.000 људи стигло је бродом у Италију.

Пад комунизма у Албанији почетком деведесетих година прошлог века донео је велики економски колапс као и несташицу хране. Политички и друштвени немири у земљи су охрабрили многе Албанце да покушају да напусте земљу. Многи су побегли у Грчку и Југославију.

Други су се одлучили за Италију, а седмог августа кренули су на одлучујуће путовање.

Брод „Вљора“ се с Кубе вратио препун шећера, главни мотори нису били у употреби, а пристао је у Драч да истовари свој терет и да се на њему обаве поправке. У међувремену, мноштво људи окупило се у луци из целе земље у нади да ће се укрцати на било који брод и упловити у Италију.

Хиљаде њих (између 10.000 и преко 20.000 према извештајима) укрцало се на „Вљору“ 7. августа 1991. године. Поскакали су у море и конопцима се попели на брод. Неки су висили са мердевина већи део путовања, нигде није могла игла да падне.

Капетан Халим Милаћи, не могавши да убеди људе да сиђу са брода, одлучио је да исплови и да он управља бродом, страхујући од тога шта би се могло догодити да су аматери преузели кормило.

Следећег дана, 8. августа брод је пристао у Бари, али су италијанске власти одлучиле да не дозволе Албанцима да се искрцају.

Већина људи је већ дехидрирала, а затим су се и сукобили са полицијом.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Полиција је на крају ипак успела да већину спроведе до стадиона на Барију где су задржани, а затим је већина депортована.

До 11. августа, на стадиону још је остало око 3.000 Албанаца које су покушали чак и да подмите новом одећом и свотом од 50.000 лира (што је представљало мало богатство у Албанији). После три дана речено им је да су преостали људи ту стекли право да остану у Италији, али чим су изашли са стадиона, полиција их је потрпала у аутобусе и одвела на аеродром, одакле су прелетели директно у Тирану.

Тако је 16. августа завршено оно што су италијански медији прозвали „албанском инвазијом“.

И како су тада Италијани имали чврсту антиимигранстку политику, сада је ситуација још гора.

Наиме, Италија је одлучила да забрани искрцавање бродовима са мигрантима због чега је негодовала и ЕУ.

Оставите Коментар