Индијски медији су игнорисали значајно обавештење пакистанске централне банке од 2. јануара, у ком се каже да су предузете „свеобухватне мере везане за политику како би осигурало да се увоз, извоз и финансијске трансакције могу деноминирати у кинеском јуану“. Биће да су их занели видео Кулбхушан Џадаве (Kulbhushan Jadhav: Pakistan issues new ‘India spy’ video – BBC News) и дрвље и камење председника Трампа на Пакистан – или једноставно нису успели да схвате дубоке импликације исламабадског саопштења на регионалну и глобалну политику. Да објасним.

Прво, релевантан детаљ из саопштења пакистанске централне банке од 2. јануара под називом „Употреба кинеског јуана у деноминацији девизних трансакција у Пакистану“:

„Предузећа из јавног и приватног сектора – и пакистанска и кинеска – слободна су да за своје билатералне трговинске и инвестиционе активности изаберу кинески јуан…Централна банка Пакистана (ЦБП) је већ успоставила неопходни регулаторни оквир којим се олакшавају трговинске и инвестиционе активности у јуанима, као што су кредитна писма и кредитне линије у јуанима…Централна банка Пакистана је предузела низ корака у промовисању коришћења кинеског јуана у Пакистану, за билатералну трговину и инвестиционе послове с Кином. ЦБП дозвољава банкама да прихватају депозите и издају трговинске кредите у јуанима. ЦБП је успоставила механизам зајмова за банке, којим могу од ЦБП добијати финансијска средства која ће даље позајмљивати увозницима и извозницима који имају основне трговинске трансакције изражене у јуанима. Индустријској и комерцијалној банци Кине у Пакистану (Industrial and Commercial Bank of China Limited Pakistan) је допуштено да прави уговаре и врши поравнања у Пакистану изражена у јуанима…Са отварањем Кинеске банке у Пакистану, приступ кинеском ‘оншор’ тржишту ће се још побољшати. Осим горе наведеног, неколико пакистанских банака већ има ностро оншор рачуне у кинеским јуанима.

Имајући у виду недавна локална и глобална економска кретања, посебно пораст трговинске размене и инвестиција у оквиру Кинеско-пакистанског економског коридора, ЦБП предвиђа да ће трговинска размена са Кином изражена у јуанима значајно порасти и напредовати, на обострану и дуготрајну корист.“

У којој мери ово пакистанско-кинеско одбацивање долара – све скупа с  саопштењем издатим у Пекингу 26. децембра да ће се Кинеско-пакистански економски коридор проширити и на Авганистан и државе Средње Азије – објашњава Трампову новогодишњу твитерашку помаму и прве знаке агресивне политике Трампове администрације према Пакистану (потврђену и Мекмастеровим интервјуом „Гласу Америке“ од 3. јануара)?

Прилично, рекао бих. Исто, ако не и више од тзв. контратерористичких операција у Авганистану (које се често „преливају“ у Пакистан – прим. прев.). Сетимо се да је Трамп пре свега пословни човек и да, као такав, сигурно уме да уочи када се спрема олуја која ће угрозити статус долара као резервне светске валуте. А облаци се гомилају, не да се то више багателисати.

Поготову што су коловође напада на долар Кина, Русија и Иран – „ревизионистичке силе“. Другачије речено, очување статуса долара као резервне светске валуте је од животног значаја за америчку економију, јер би у усупротном дошло до експлозије задуживања, па би „једина суперсила“ морала да се бори за сопствени опстанак.

Без сумње, кључна је Кина. Да ли су креатори политике из Пекинга свесни шта је у питању? Можете се кладити да јесу. И да планирају с тим у складу  – нема „дипломатије топовњача“, већ путем финансијских средстава. Немојте мислити да је проширење Кинеско-пакистанског економског коридора брзоплета и славодобитна одлука. Читава Средња Азије може да смањи или потпуно престане да у својим трансакцијама употребљава долар. Уверите се у то сами, прочитајте запањујући говор главног главног стратега Народноослободилачке армије Кине, генерал-мајора Ђао Лианга на форуму Централног комитета Комунистичке партије Кине и владине канцеларије од пре две године: PLA Strategist: The U.S. Uses Its Dollar to Dominate the World – Page 76 – Chinascope.

Укратко, Вашингтон је веома осетљив на „хармоничан успон“ кинеског јуана. Кина доминира светском трговином и ставља се у позицију да може да поново уведе стари систем везивања нафте и роба на злато (као пре 1971. године, када су САД наметнуле долар да замени злато.) Кина је све мање стидљива у промовисању јуан као свог омиљеног медија за поравнање, што је наглашено и у пакистанском саопштењу. Занимљива је и чињеница да се гувернер Централне банке Кине  прошле недеље сусрео с министром финансија Саудијске Арабије, када су, између осталог, разговарали и о датуму када ће Саудијска Арабија „шутнути“ долар и прећи на јуан као средство плаћања у продаји нафте Кини. (Што сигурно зна и Трамп. Погледајте извештај Си-ЕН-Би-Сија под насловом „Кина ће „натерти“ Саудијску Арабију да продаје нафту за јуане – а то ће утицати на долар“ / China will ‘compel’ Saudi Arabia to trade oil in yuan — and that’s going to affect the US dollar.)

Одбројавање је почело. Ако долар не буде више неопходан у светској трговинској размени, то ће довести до потпуног слома куповне моћи САД, а последични пораста (сада притајене) монетарне инфлације у америчкој економији у наредним деценијама учиниће да буџетским дефицитом више не може да се управља и да овако огромна издвајања за војску више не буду одржива – а да не говоримо о Трамповом „Америка на првом месту“.

Пакистан је велика земља – и потенцијално велика економија, нарочито уз замах што га даје Кинеско-пакистански економски коридор. За САД је врло лош знак што се Пакистан удаљава од долара као fiat валуте за своје трансакције. Да, Трамп и мора да се осећа узнемирено. Very, very. (Уосталом, прочитајте још један чланак Ци-Ен-Би-Сија, још од 24. октобра 2017. године и са Кином у главној улози: Petro-yuan: China wants to dethrone dollar, RMB-denominated oil contracts)

М.К. Бадракумар

Превод: Александар Јовановић

Извор: cirilizovano.rsrediff.com