НЕМЦИ и Швајцарци почели су да праве обдукције тела умрлих са корона вирусом и дошли до важних открића и закључака.

Научници из Универзитетске болнице у Базелу извршили су обдукцију 20 тела пацијената који су умрли од коронавируса.

Тамошњи шеф одељења за патологију, професор Александар Цанков, све жртве су имале хипертензију, а већина је имала и „озбиљну гојазност“.

Према његовим речима, међу умрлиима су доминирали мушкарци. Што је још важније, више од две трећине жртава имало је претходно оштећење коронарних артерија, трећина је имала дијабетес“.

Упалу плућа имао је најмањи броја умрлих пацијената.

„Под микроскопом смо видели озбиљан поремећај микроциркулације у плућима, што значи да размена кисеоника више није функционисала“, рекао је Цанков.

Прецизирао је: „Пацијенту који је у таквом стању можете давати кисеоника колико хоћете – он једноставно више неће стићи до крви!“

Клаус Пишел из Универзитетске болнице Хамбург-Епендорф извршио је обдукцију 65 пацијената који су умрли од корона вируса између 22. марта до 11. априла.

Он је открио да је већина умрлих имала срчане болести, а 55 прегледаних у Хамбургу претходно је патило од кардиоваскуларних болести, укључујући хипертензију, срчани удар, атеросклерозу и друге срчане проблеме.

Истовремено, 46 људи је претходно имало плућне болести, 28 има оштећења других органа, на пример, бубрега и јетре или пресађене органе.

Навео је да је 16 умрлих патило од деменције, да су друге имале рак, недопустив вишак килограма или дијабетес.

Пишел је избегао одговор на `клизаво питање` да ли пацијенти умиру од вируса корона или од пратећих болести:

„Код 61 од 65 умрлих корона вирус је означен као узрок смрти, а у преостала четири вирусна болест није била узрок смрти“.

Цанков је нагласио да је „узрок смрти“ за њега код таквих пацијената академско питање:

„Ако имам рак и имам још шест месеци живота, а аутомобил ме обори на пешачком прелазу – то не смањује кривицу возача.“

Оставите Коментар