Имате предсједника који је, осим што је мали балкански бандит још и смијешан, реаговао је италијански брокер Ориано Матеи на селфи предсједника Црне Горе Мила Ђукановића са контраверзним италијанским тајкуном Флавиом Бриатореом, за којег је лично премијер Италије тражио четири године затвора због финансијске штете нанесене тој држави.

Бриаторе се, судећи према посту, са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем сусрео у Монте Карлу, а сусрет су „овјековјечили“ заједничком фотографијом коју је овај објавио на Инстаграму.

„Да ли је Мило Ђукановић свјестан онога што ради? Прави селфи са Флавијом Бриатореом у Монте Карлу.

Како један озбиљан предсједник државе може да се спусти на овај ниво?

Да сам црногорски грађанин стидио бих се овог идиота којем би требао да буде задатак да одржава висок углед своје државе“, реаговао је Матеи, који већ деценијама упознаје свјетску јавност са малверзацијама Владе Црне Горе, прије свега Мила Ђукановића и Душанке Јекнић.

Фото: Instagram
Фото: Instagram

Флавио Бриаторе је жутој штампи познат по својим везама са манекенкама и као менаџер Формуле 1, али је Финансијској полицији Италији и италијанској јавности добро познат и по много чему другом – безбројним истрагама око корупције.

У Италији је неколико пута оптуживан за преваре још од осамдесетих година прошлог вијека, и двапута кажњен затвором, које су касније укинуте амнестијом. Док се од италијанских власти и затвора крио на Дјевичанским острвима и у САД постао је менаџер Бенетон формуле 1, која је 2002. постала Рено Ф1. Међутим, управо због своје прошлости али и пословања која никада нису постала „сасвим поштена“ полиција му је стално за вратом, и већ деценијама претражују сваки папир, сваки његов рачун. Док су у Црној Гори овакве ситуације нормалне, у Италији представљају скандал, због чега је и реаговао Матеи.

Монденски живот италијанског тајкуна само је привидно гламур јахти, манекенки, новца, успјеха. Иза свег тог површног сјаја крију се корупција, преваре, утаје пореза, заплене, суђења.

Подсјетимо само на биографију Бриатореа, са којим се фотографисао предсједник Црне Горе: због оптужби око нелегалних игара и коцке, Суд у Беграму га је осудио на годину и шест мјесеци затвора и то по првостепеној оптужби. Међутим, он бјежи на Дјевичанска острва, а у Италију се враћа тек након амнестије.

Пред његовим домом у Лондону, 1993. године експлодирала је бомба. Када је британска полиција истражила служај, испоставило се да се радило о атентату који је покушала ИРА, али да мета навнодно није био Бриаторе.

Новембра 2003. године државни тужилац у Потенци Хенри Џон Вудкок затражио је притвор за Бриатореа, због истраге у коју су били укључене многе личности из естрадног живота око притисака на рад тужилаштва.

Маја 2010. године због пореске преваре Финансијска полиција Италије је заплијенила је његову јахту Force Blue укотвљену у Ла Специји.

Крајем јануара 2011. године, током даље истраге, Финансијка полиција у Ђенови заплијенила је милион и по евра, и подигла нову оптужницу за превару државе.

У априлу 2015. године против њега и још тројице сарадника започет је нови процес у Суду у Ђенови. Иако се изјаснио невин, лично је премијер Италије тражио за њега 4 године затвора, под оптужбом да је своју јахту регистровао код чартер компаније – чиме је избјегао плаћање пореза приликом њене куповине, те да није платио акцизу на гориву у висини од 3,6 милиона евра. 10. јула осуђен је на годину и једанаест месеци затвора. У септембру прошле године Тужилаштво у Ђенови је наредило хапшење његовог рачуновође због оптужби за корупцију.

Каријера предсједника Црне Горе нам је позната.

„Али ми савршено добро знамо ко је Мило Ђукановић: мали балкански бандит који се обогатио преко мог посла 1996. године када ме увјерио да ће банкарска операција бити у корист социјалног опоравка грађана Црне Горе. У ствари, балкански бандит је то искористио, заједно са својом ‘дамом-мачкицом’ Душанком Јекнић, за личну корист, како би се обогатио.

„Он је један апсурдно смијешан лик, без икаквих скрупула и морала“, закључио је Матеи.

Оставите Коментар