Бивша државна секретарка САД, Медлин Олбрајт изјавила је данас у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД да тзв. Косово мора да буде у УН, а такође се заложила и за ревизију Дејтонског споразума у БиХ.

  • Прошло је више од две деценије од интервенције америчке војске на Косову (и Метохији) и наредне недеље ће бити обележено 25 година од Дејтонског споразума – почела је она и рекла да сматра да је САД исправно реаговало у оба случаја.

Олбрајтова је подсетила и на залагања Џоа Бајдена на Балкану у току крвавих сукоба, те исткала да он „разуме регион“.

Такође, изјавила је и да је потребна нова регионална стратегија за Балкан.

  • На (тзв.) Косову, наш циљ је да то постане нормална држава у УН, део регионалног међународног система и са свим међународним правима да брани „своју тероторију“. То не сме бити предмет вета Београда – изјавила је она.

Она тврди да је Балкан данас стабилан и подржала је пут балканских држава у ЕУ.

Каже да ће Бајденов тим подржати земље у том путу, те је подсетила на негативне економске последице Балкана због вируса корона.

Рекла је и да Русија и Кина врше утицај у региону, а да је то пре свега случај у Србији, где влада „анти-западна пропаганда“.

Истакла је и важност борбе против корупције у региону.

Сви говорници данас су хвалили албанског лобисту Елиота Енгела, те инсистирали на томе да „Србија мора признати лажну државу Косово“ и да „Република Српска блокира напредак БиХ“.

Оставите Коментар