Позоришни режисер, драматург и некадашњи министар културе и информисања у Влади Србије, Братислав Браца Петковић, преминуо је у 73. години, синоћ у Београду.

Братислав Петковић је био и велики заљубљеник у аутомобиле, па је у центру Београда, у Улици мајке Јевросиме, отворио својевремено и први музеј аутомобила у Београду и Србији.

У његовој збирци посебно су се издвајали модели старих аутомобила, тзв. олдтајмери. који су често коришћени за снимање филмова и серија.

Петковић је такође водио породичну посластичарницу, најстарију у Београду, која је отворена дуже од једног века.

Дипломирао 1972. године на Академији за позориште, филм и телевизију, на смеру позоришне режије.

У Београдском драмском позоришту је 1978. поставио представу „Спортинг лајф“, за коју је текст писао заједно с колегом Војиславом Кајганићем.

После тога написао је и две монодраме: „Продајем разбивену кућу“ и „Исповест кловна Драгољуба“.

Написао је и драму „Каскадер“, коју је потом и режирао у БДП-у.

Аутор је више познатих драмских остварења, од којих су поједина екранизована, а нека су играна на београдским позоришним сценама.

Председник је заједнице музеја науке и технике и потпредседник Удружења драмских писаца Србије.

Колекционар је старина и библиофил. Добитник је Нушићеве награде за 2000. и Златног беочуга за 2001. годину.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић упутила је телеграм саучешћа породици Братислава Петковића.

„Са великом тугом примила сам вест о смрти Братислава Браце Петковића. У овом тужном тренутку, у име Министарства културе и информисања и своје лично име изражавам искрено саучешће. Ово је велики губитак за нашу културу и све који су имали привилегију да га упознају. Дугогодишњим радом, својим искуством и карактером оставио је значајан траг, по коме ћемо га сви памтити“, наводи се у телеграму.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар