Нови план Сједињених Америчких Држава у супротстављању Исламској држави (ИД) у Сирији и Ираку, укључује слање нових 1.000 војника у Кувајт, саопштили су данас званицници америчке војске.

План чека коначно одобрење администрације, али амерички војници из Борбеног тима Друге бригаде 82. падобранске дивизије, стационирани у Форт Брагу у Северној Каролини, већ су добили дозволу за распоређивање од војних вођа, чим план буде потписан, преноси Глас Америке (ВОА).

Трупе ће бити на располагању армијском генералу Стефану Таусенду, команданту копнених трупа у борби против ИД, који ће распоредити војнике тамо где су му потребни, рекао је званичник који није желео да даје додатне информације, како би избегао одавање детаља мисије.

Овај план стиже након што су званичници рекли за ВОА да је око 300 маринаца стигло у Сирију како би обезбедили додатне могућности за савезничке снаге које раде на потискивању ИД из града Раке који се сматра њеном престоницом.

Војни званичници наводе да додатне могућности, које обезбеђују маринци, укључују артиљеријску ватру као подршку локалним снагама које се боре против милитаната.

Као додатне снаге уз маринце, око 100 војника 75. војног рејнџерског пука распоређено је око Манбиџа у Сирији, са Страјкер борбеним оклопним возилима.

Ти војници су тамо како би одвратили различите стране да нападају једне друге и како би обезбедили да се те групе фокусирају на борбу против милитаната ИД, рекао је новинарима раније ове недеље портпарол Пентагона, морнарички капетан Џеф Дејвис.

„Манбиџ је слободан и не постоји потреба за даљим борбама тамо“, рекао је Дејвис.

Армијски генерал Џозеф Вотел, који предводи Централну команду САД, рекао је у четвртак да су војници били слати у Манбиџ током последњих неколико месеци како би обезбедили да се група ИД не појави поново тамо.

Нове снаге САД послате су у регион како би помогле „на било који потребан начин да се заузме Рака“, а сам начин тек треба да буде одређен, рекао је званичник.

Није јасно да ли ће Сиријске демократске снаге, које подржава Америка и које укључују курдске Народне заштитне јединице (YПГ), снаге сиријске опозиције које подржава Турска, или неку комбинацију те две снаге, служити као ослобађајуће снаге у Раки када град буде у потпуности изолован, износи ВОА.

 

Извор: Танјуг