Главни командант Оружаних снага Украјине Руслан Хомчак поднео је оставку на иницијативу председника земље Владимира Зеленског, саопштио је портпарол украјинског лидера Сергеј Никифоров.

„Главни командант Оружаних снага Украјине напушта дужност. То је председникова одлука. Владимир Зеленски не сумња у патриотизам, поштовање заклетве, професионалност Руслана Хомчака, али председник жели да види синергију између Министарства одбране и Оружаних снага Украјине. Нажалост, такву синергију не видимо, већ супротно – конфликте“, рекао је Никифоров, истакавши да је Хомчак постављен на функцију заменика секретара Савета националне безбедности и одбране Украјине.

Место главног команданта заузео је Валериј Залужни – командант оперативне команде „Север“.

Касније се огласио и председник Украјине Владимир Зеленски, саопштивши да очекује да на свим нивоима у Оружаним снагама, Министарству одбране и у структурама сектора безбедности буде успостављена сарадња.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

„Сфера одбране мора функционисати стабилно, координирано, са јасном перспективом и без неспоразума између руководилаца“, наводи се у саопштењу председника.

Он је истакао да на „ротацију или замену руководилаца не би требало гледати као на нешто ванредно“.

„Од руководства Министарства одбране и Оружаних снага очекујем квалитетну сарадњу и јасно одређивање перспектива за сваког украјинског војника – како на професионалном, тако и на социјалном нивоу“, поручио је председник Украјине.

Руслан Хомчак је био на челу Оружаних снага Украјине од марта 2020. године.

Валериј Залужни је украјински војник, генерал-мајор. Од 2019. године је на дужности команданта снага оперативне команде „Север“.

Раније је саопштено да министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков, веома утицајна личност у Украјини, напушта своју дужност – на молбу председника Владимира Зеленског.

Оставите Коментар