У Пекингу се крајем месеца отвара највећи аеродром на свету, после пет година изградње.

Ново транспортно чвориште „Међународни аеродром Пекинг Дасинг“, чија је израдња коштала 80 милијарди јуана (11,3 милијарде долара), имаће спектакуларан терминал у облику морске звезде, и биће највећи на свету будући да се простире на површини од 700.000 метара квадратних, преноси Раша тудеј.

Целокупан аеродром покрива површину од око 47 квадратних километара, са четири писте и 268 паркинг места за авионе.

Нови аеродром, лоциран 46 километара јужно од пекиншког трга Тјенанмена, требало би да прима до 45 милиона путника годишње до 2021. године, а 72 милиона до 2025. године.

Постоје, међутим, још амбициознији планови за његово ширење, јер се очекује да повећа свој капацитет на 100 милиона путника до 2040.

Биће то највећа ваздухопловна лука на свету, али дизајнирана на такав начин да ниједан путник неће морати да хода више од осам минута да би стигао до било каквих врата.

Аеродром је дизајнирала архитектонска компанија „Заха Хадид“. Према Си-Ен-Ен-у, безбедносни контролни пунктови биће ближе вратима, укључиваће роботе који ће се кретати по терминалу и помагати корисницима, и пружати путницима најновије информације о времену лета и временским приликама.

Оставите Коментар