Скоро половина радова на споменику оснивачу српске средњовековне државе Стефану Немањи је завршена и изливена у бронзи, а први делови ће у Београд стићи у мају.

– Допада ми се пројекат – изјавио је руски вајар Александар Рукавишњиков, у чијем атељеу споменик настаје.

Фото: alo.rs
Фото: alo.rs

– Искрено, прибојавао сам се да неће бити изабрано најбоље решење, пошто је за споменик веома важан контекст. Међутим победничко решење аууторског тима из Мадрида, у коме су Марк Фенвик и Хавијер Ирибарен, осим што је савремено, веома је чисто и језгровито – рекао је Рукавишњиков током посете делегације из Србије његовом атељеу.

Фото: alo.rs
Фото: alo.rs

Замишљено је да споменик Стефану Немањи буде постављен испред садашње железничке станице, на средини Савског трга, и да буде видљив са Трга Славија.

Фото: alo.rs
Фото: alo.rs

Постамент ће бити напукли византијски шлем, из кога се помаља владарско жезло, а споља су приказане његове две најзначајније задужбине – Студеница и Хиландар.

Фото: alo.rs
Фото: alo.rs

Лист наводи да су у делегацији из Србије били Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике, Горан Весић, заменик градоначеника, Андреа Радуловић, заменик председника Скупштине Града Београда, Милутин Фолић, градски урбаниста, Иван Карл, градски секретар за културу и Зоран Ивановић.

Они су, упознали руског уметника са идејним решењем за уређење Савског трга, на коме ће централно место заузимати управо споменик Стефану Немањи.


Б. П.