ПРАВОСЛАВНИ манастир Панагија Сумела, изграђен крајем 4, почетком 5. века у турској провинцији Трабзон, нашао се у центру скандала прошле недеље. Реаговала је и Руска православна црква.

Без обзира на то што је манастир затворен због рестаурације и могућности одрона, локалне власти су дале одобрење тројици ди-џејева да сниме рекламу за ову православну светињу, чиме су на кратко верски објекат фактички претворили у дискотеку.

Према речима једног од уметника, они су желели да представе манастир Сумела на другачији начин – уз помоћ енергије музике. Међутим, успели су само да изазову велико негодовање, укључујући и Руске православне цркве.

– Данас је верски склад у тој земљи поново нарушен: у главној историјској светињи понтијских Грка, манастиру Панагија Сумела у Трапезунду, локалне власти су дозволиле отварање дискотеке – изјавио је шеф одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит Иларион.

Он је приметио да су власти то дозволиле како би привукле туристе.

– Сигуран сам да руски туристи, који представљају већину туриста који посећују Турску, никада не би одобрили овакво цинично гажење хришћанске светиње. У Русији такав однос према храму или џамији доводи до кажњавања одговорних. Задовољство је видети да бар представници локалног становништва и туристичког бизниса протестују због онога што се десило – додао је високи званичник руске цркве.

Оставите Коментар