Полемишући са предсједником Нове српске демократије Андријом Мандићем у Скупштини Црне Горе, посланик Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић изјавио је, између осталог, да је заговорник концепта грађанске Црне Горе, те да Србима из Црне Горе не треба да буде матична држава Србија – већ Црна Гора, али и да Александар Вучић није предсједник Срба из Црне Горе, већ је то демократски изабрани предсједник у Црној Гори. Он је оцијенио да то није добро за Србе у Црној Гори.

У наставку дискусије, Кривокапић је изнио читав низ паралела, упоређујући историјски значај Црне Горе и Србије, што је изазвало велики број негодовања, како у Скупштини Црне Горе, тако и у јавности уопште.

„Имам дужност да браним достојанство Цетиња као црногорске пријестонице од свих, почевши од вашег Митрополита до нашег члана. На Цетињу се играо тенис и голф, прије него у Београду. Тамо су штампане књиге први пут међу Јужних Словена. Тамо је постојало име Јужних Словена кад су сви остали љубили папуче. Тамо је био писмени Његош, док је неписмени „Силни“ продавао свиње у Аустроугарску. Е, то је та разлика„, изјавио је Ранко Кривокапић.

Исторемено, из скупштинских клупа су реаговали посланик Уједињене Црне Горе Горан Радоњић и посланик Демократског фронта Милутин Ђукановић, који су указивали предсједавајућем Генцију Ниманбегуу, да се у Скупштини чује говор мржње и да је овакав иступ Кривокапића катастрофалан по Скупштину Црне Горе.

Међутим, први који је процедурално реаговао био је Андрија Мандић, један од лидера ДФ-а.

„Кривокапић вријеђа читав народ и оне који су владали једном од српских држава, а као да су овдје сви били писмени. Био је Његош писмен, а остали сви неписмени – у Цуцима, Морачи и свугдје. У Србији је књаз био неписмен, а око њега сви писмени. И он се ослањао на те писмене. И Његош је написао посвету „праху оца Србије“, описујући Карађорђа онако како је заслужио да га опише један срски владика и црногорски митрополит. Нема смисла да се оваква мржња шири у држави која до свог задњег момента постојања је била српска држава. То је говор мржње. Поштеније је да ви из ДПС-а и СДП-а обновите рад КПЈ, него да се као комунисти представљате као социјалдемократе“.

Дискусија Ранка Кривокапића је испровоцирала и процедуралну реакцију Горана Радоњића, посланика Уједињене Црне Горе.

„Кривокапић већ 20 пута вергла једно те исто. Прво, није „Милош Силни“, Душан је „Силни“, а Милош је „Велики“. Човјек мора да зна елементарно па да нешто коментарише. Увреда је да Ви подстичете некога да буде Србин. Немојмо да се бавимо нечијом нацијом, немојмо да пљујемо његове владаре, него кажимо нешто о економским мјерама да му буде боље“, закључио је посланик Радоњић.

Оставите Коментар