У Суботици је у року шест месеци завршена нова Фонтана, за коју је из градског буџета издвојено 123 милиона динара. Коначно градски трг није празан, јер се и вечерњим сатима, око 77 млазница које светле у дугиним бојама, окупљају и деца и старији, одушевљени амбијентом и освежењем, удобним клупама за одмор које су добили у центру града..

„Коначно имамо уређен трг, какав заслужује Суботица“, кажу грађани који су годинама чекали да се на месту старе Зелене фонтане и уништених луксузних Жолнаи плочица покривених даскама, сагради нова фонтана и уреди амбијент.

Зелена фонтана је заувек отишла у историју, још почетком године, када је почела градња нове фонтане, на 3.500 квадрата. И док су неки жалили за старом Зеленом лепотицом, сада су одушевљени уређеним тргом, прскалицама у 5 концетричних кругова, који наизменично осветљавају читав простор у центру.

Окупљени људи уживају на лепо уређеним клупама, испред нове фонтане и обновљених стубова Народног Позоришта и кажу да ће бити још срећнији када и Талијин храм буде завршен и отвори врата љубитељима театра, а многи уметници тврде, да Суботица има „однеговану” позоришну публику.. –Тада ће све критике да Суботица нема амбијент града пасти у воду, каже један Суботичанин.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан, приликом отварања нове фонтане, истакао је да је саграђена у кратком року, а да је више од деценије, на том простору била нефункционална Зелена фонтана.

„Идеја о уређењу центра града постоји од 2016. године, када сам преузео функцију градоначелника и када смо се договорили да грађани треба да добију центар града какав заслужују.Отварање фонтане много значи за све нас, а коначно, Суботица има изглед великог града, петог по величини у Србији“, рекао је Лабан и подсетио на више великих, завршених пројеката и на изградњу Аква парка, са спа и wеллнесс садржајима, на обали језера Палић.

Предраг Радивојевић, директор ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање, оценио је да је после деценије пропадања и слике ругла у центру града, коначно уређен трг.

Нова партерна фонтана је модерно решење, садрже 61 прскалицу и 16 прскалица са глатким млазом и осветљењем. Око фонтане је шест великих жардињера са зеленилом, три базена са мирном водом, канделабрима и клупама, оплемењен простор који су грађани одмах са одушевљењем прихватили, а види се по окупљеним људима.

Неки грађани отворено честитају градоначелнику Лабану на одржаној речи, да ће Суботица за пола године имати уређен центар.- Последње деценије, са свог прозора сам ноћу бацао поглед на тај запуштен простор, личио је на црну рупу на тргу. Сад је овде модеран амбијент, осветљен трг. Свако вече прошетам и поседим, пријатније је него у кафићу, каже један Суботичанин.

Н. Х.

Оставите Коментар