Споменик погинулим и живим четницима из Левачког среза, под вођством ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића, у порти крај храма Светог Пантелеимона у Комарану подигао је Општински одбор Равногорског покрета Рековац.

Изградњу споменика од белог мермера, коју је благословио владика шумадијски Јован, помогли су донатори и Александар Ђорђевић, председник општине Рековац. Споменик је недавно постављен, а на пролеће ће бити урађене прилазне стазе и организована пригодна свечаност.

  • Споменик смо поставили крај некадашње цркве брвнаре, коју су по ђенераловом наређењу 1939. године саградили припадници Југословенске војске у отаџбини, али и због тога што су се приликом друге регрутације 1943. године будући војници испред ње и архимандрита Николе Лазаревића заклели на верност краљу и отаџбини.

Тада је формирана и Левачка летећа бригада, за чијег команданта је изабран поручник Петар Лазаревић – наводи Ненад Марковић, Неша Барац, председник Окружног одбора Равногорског покрета Рековац.

Како су поред новоизабраног комнанданта, заклетви присуствовали и пуковник Душан Дуја Смиљанић, командант Шумадијске групе корпуса, и капетан Марко Музикравић, командант Првог шумадијског корпуса, у част три команданта, припадници Равногорског покрета у порти су засадили три оскоруше.

  • Цркву брвнару су после Другог светског рата срушили комунисти, али су мештани светињу обновили од добровољних прилога. Народ не воли оне који уништавају и скрнаве благо које смо наследили од предака и оне који не поштују Бога. Комунисти су срушили звонару, потом су потпуно уништили цркву, поломили су олтар и иконе, посекли кандила, а један је чак уринирао у кандило! Kада су је сравнили са земљом, онда су је и запалили – вели Горан Јовановић из Бара и додаје да је све који су скрнавили светињу стигло црквено проклетство.

З. Глигоријевић

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар