Председник општине Дечани Башким Рамосај, који упркос налогу владе у Приштини подржава наставак радова на изградњи пута који угрожавају древни српски манастир, био је припадник тзв. бригаде „Црни орлови“ у оквиру некадашње ОВК, а под командом Рамуша Харадинаја, и директно је одговоран за киднаповања и убиства више од 160 српских цивила, војника и полицајаца на подручју ове општине.

Ове тврдње изнело је Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, које је саопштило и да је Рамосај место председника општине добио као „награду за своја злодела“. Он је, иначе, члан Харадинајеве странке – Алијансе за будућност Косова.

  • Сви некадашњи припадници терористичке ОВК награђени су високим положајима у својим општинама у политичком и јавном животу. А да је био припадник те злочиначке организације Рамосај и сада потврђује кидисањем на манастир Високи Дечани, једино место у Дечанима које чува трагове српства и православља – истичу из овог Удружења.

Они наводе да се највећи број киднаповања и убистава српских цивила током 1998. и 1999. на подручју Метохије догодио покрај магистралног пута Пећ – Дечани – Ђаковица, као и да су из околних шума припадници ОВК кидаповали чак и читаве породице.

Удружење подсећа да су на овом подручју почињени гнусни злочини над српским цивилима, али и нашим војницима и полицајцима. Терористи су још почетком 1998. уносили немир међу српским становништвом, због чега је са подручја општине расељено више од 1.000 Срба.

  • Пошто су припадници његове бригаде протерали све Србе из Дечана, Рамосају је сада трн у оку манастир тако да на све начине настоји да угрози светињу која сведочи о српским коренима на овим просторима – закључују у Удружењу.

Иначе, премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти и Рамосај договорили су се јуче да се зауставе радови, али је Рамосај рекао после састанка да ће га – сам правити.

Поводом читавог сучаја, амбасадор САД у Приштини Филип Коснет написао је на „Твитеру“ да је изградња ауто-пута Дечани – Плав „више од земљишта и градње, јер је реч о поштовању судских одлука“, али је и додао:

  • Ради се и о поштовању и очувању свих да практикују своју веру и живе мирно са својим суседима, и вредновању богатог наслеђа и културне разноликости Косова – написао је Коснет, подводећи Високе Дечане под наслеђе тзв. „Косова“?!

РАМУШЕВ САБОРАЦ, НИЈЕ ОСУЂИВАН

Јединица звана „Црни орлови“ формирана је по наређењу, у то време команданта ОВК, Рамуша Харадинаја, као специјална јединица за брзе интервенције. Предводио ју је Идриз Балај, против кога је, као и против Харадинаја, тужилаштво Хашког трибунала поднело оптужницу за злочине против човечности и кршења закона и обичаја ратовања. Као и Харадинај, ни Балај није проглашен кривим.

Иначе, Љатиф Гаши, један од команданата ОВК за подручје Лаба, позван је на саслушање у Хагу.

Е. В. Н.

Оставите Коментар