Данас се навршава 18 година од злочина у Гораждевцу када су непознати починиоци из аутоматског оружја пуцали на групу српске деце док су се купала на Бистрици и убили Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакића (12).

У злочину који се догодио 13. августа 2003. године рањени су Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12), Драгана Србљак (13) и Ðорде Угреновић (20), а у расветљивању тог напада није помогла ни награда од милион евра коју је УНМИК понудио.

Годишњица тог једног од четири највећа злочина од доласка међународних мисија на КиМ биће обележена парастосом у локалној цркви Пресвете Богородице, којем ће присуствовати и представници Канцеларије за Косово и Метохију.

Истрага обустављена

Еулекс је у фебруару 2001. године писмом обавестио породице да је услед недостатка доказа обуставио истрагу, а током које, према ранијим наводима, полиција саслушала 75 сведока и претресла 100 кућа. Тада су саопштили и да би могли поново да покрену истрагу, ако се појаве нове информације.

Родитељи убијених Ивана и Пантелије годинама су огорчени јер убице нису изведене пред лице правде, иако су, како су тврдили, њихова имена позната.

Они желе да подсете све који прате и који знају за злочин да је „на Бистрици била група од 98 деце и да је на њих испаљено 87 метака“.

Нападачи на групу српске деце, која су се купала 500 метара од центра села, никада нису кажњени упркос обећању тадашњег шефа УНМИК полиције да ће „преврнути сваки комад земље како би нашао убице“.

Убијено 14 жетелаца

Због злочина у Горажевцу одржана је и хитна седница Савета безбедности УН.

У најтеже злочине над Србима спадају и убиство 14 жетелаца у Старом Грацком, убиство трочлане породице Столић код Обилића као и постављање експлозива под аутобус Ниш експреса код Подујева када је погинуло 12 путника који су иши на задушнице.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар