Председник Белорусије Александар Лукашенко наложио је министрима те земље да убрзају усаглашавање програма дејстава за продубљивање интеграције с Русијом, саопштио је након саветовања о економским питањима белоруски премијер Сергеј Румас.

Он је навео да је на састанку, поред других питања, било речи о развоју односа с Русијом.

Шеф државе је детаљно говорио члановима владе о чему је недавно у Санкт Петербургу разговарао с председником Русије Владимиром Путином и наложио да се убрза рад на усаглашавању одредби обновљеног програма дејстава.

„Сви првобитни рокови који су били утврђени, треба да се поштују. Влада, буквално, управо сада почиње да обрађује са својим колегама сва за сада неусаглашена питања о продубљивању интеграције с Руском Федерацијом“, навео је Сергеј Румас.

Премијер је додао да је остало да се усагласи још неколико питања у вези с програмом дејстава, а након тога би требало да буде израђен план по секторима, који ће у новембру бити представљен шефовима двеју држава.

Договор о стварању Савезне државе Русије и Белорусије потписан је 8. децембра 1999. године.

Москва је раније саопштила да тема интеграције Русије и Белорусије не предвиђа било какво присаједињење држава, већ да је реч о ширењу савезничких односа.

Председник Русије Владимир Путин разговарао је средином јула с председником Белорусије Александром Лукашенком у Санкт Петербургу о даљем развијању интеграције.

Путин је том приликом навео да је с Лукашенком анализирао све што је учињено у оквиру Савезног договора, као и разлоге због којих одређена питања још нису решена. Руски лидер је, такође, истакао да је Белорусија најближи стратешки партнер Русије.

Оставите Коментар